Οι κληρονόμοι (1964) (Α/Μ)


Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου.

Τρία μακρινά ξαδέλφια κληρονομούν ο καθένας το 24% του ατελιέ υψηλής ραπτικής ενός θείου τους που πεθαίνει ξαφνικά. Το υπόλοιπο 28% κληρονομεί η κοπέλα του θείου, μια πανέμορφη χορεύτρια, η οποία αποκρύπτει την ταυτότητά της έως ότου σιγουρευθεί για τις προθέσεις των άλλων τριών κληρονόμων.

Μολονότι ο Γιάννης Δαλιανίδης το προσπάθησε και παρά το εξαιρετικό της καστ, η ταινία σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες στιγμές του σκηνοθέτη. Το εγχείρημα, βέβαια, σώζεται στο σύνολό του από τη σφραγίδα υπεροχής της Finos στην παραγωγή, που αποφάσισε να γυρίσει την ταινία σε σινεμασκόπ που αναδεικνύει τα μουσικοχορευτικά νούμερα σε μουσική του Μίμη Πλέσσα. Φυσικά και έχει πολύ καλές στιγμές και στο σύνολό του το φιλμ είναι διασκεδαστικό, όμως μεταφέρει την αίσθηση πως το σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και Πολύβειου Βασιλειάδη κάπου συγκρούεται με τη ματιά του σκηνοθέτη με αποτέλεσμα το όλον να μην δουλεύει όπως θα έπρεπε. Οι Κληρονόμοι σηματοδοτούν την τελευταία εμφάνιση του Κώστα Χατζηχρήστου στη Finos, ενώ αίσθηση είχε δημιουργήσει το υπερ-αποκαλυπτικό φόρεμα της Μάρθας Καραγιάννη, με φτερά στα επίμαχα σημεία, τα οποία είχε κολλήσει με τα χέρια του ο Δαλιανίδης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)