Woman of the year (1942) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Η γυναίκα της χρονιάς

Αισθηματική κομεντί της MGM, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Στήβενς, με τους Κάθριν Χέπμπορν, Σπένσερ Τρέησυ, Φέυ Μπέιντερ, Ρέτζιναλντ Όουεν, Μάινορ Γουώτσον.

Ο αθλητικογράφος Σαμ Κραιγκ και η διάσημη χρονογράφος Τες Χάρντινγκ εργάζονται στην ίδια εφημερίδα και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ανταλλάξει καυστικά σχόλια εξ αποστάσεως. Όταν, όμως, γνωρίζονται από κοντά, είναι προφανές πως αρέσει πολύ ο ένας στον άλλον και σύντομα το αρχικό φλερτ θα οδηγήσει και στον γάμο. Έναν γάμο, όμως, όχι και τόσο συμβατικό, αφού οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της Τες και η άκρατη φιλοδοξία της κινδυνεύουν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Είναι τόσο απολαυστικά χολυγουντιανή και ταυτόχρονα τόσο μπροστά από την εποχή αυτή η εδώ η ταινία που τολμά να προτάξει στις αρχές του '40 μια γυναίκα ανεξάρτητη, αυτόνομη και δυναμική, στην οποία όλες οι συμβάσεις της εποχής περί γάμου, οικογένειας και κλισέ ευτυχίας δεν λένε απολύτως τίποτα. Το βραβευμένο με Όσκαρ πρωτότυπο σενάριο των Ρινγκ Λάρντνερ Τζούνιορ και Μάικλ Κάνιν χειρίζεται εξαιρετικά τις ισορροπίες ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό δίδυμο Χέπμπορν-Τρέησυ που ερωτευμένοι και στην πραγματικότητα μεταξύ τους πετάνε σπίθες στην οθόνη με το βλέμμα τους. Εξαιρετικοί οι διάλογοι και απίστευτα πνευματώδεις δεν χάνουν σε τίποτα τη φρεσκάδα τους ακόμα και σήμερα, ενώ δίνουν την ευκαιρία στον σκηνοθέτη Τζωρτζ Στήβενς και στον μοντέρ του, Φρανκ Σάλιβαν να πατήσουν επάνω τους ώστε να ορίσουν το αμίμητο κωμικό και χρονικό τέμπο της ταινίας. Ρομαντική εκεί που χρειάζεται, χιουμοριστική στα όρια του σλάπστικ στα σημεία που το ζητούν και σε απόλυτη αρμονία με το θέμα της και τους λαμπερούς πρωταγωνιστές της, η "Γυναίκα της χρονιάς" αποτελεί ίσως την επιτομή της αισθηματικής κομεντί και της χολυγουντιανής ψυχαγωγίας στην εποχή των μεγάλων στούντιο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)