Ο γόης (1969) (Α/Μ)



Αισθηματική κωμωδία της Finos Film, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Βουτσά, Χρόνη Εξαρχάκο, Νόρα Βαλσάμη, Έλσα Ρίζου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Δύο φίλοι γνωρίζουν με μάλλον ανορθόδοξο τρόπο δύο κοπέλες, τις οποίες και ερωτεύονται. Μπατίρια καθώς είναι, στήνουν μια ολόκληρη πλεκτάνη, σύμφωνα με την οποία, ο ένας εκ των δύο έχει έναν πολύ πλούσιο θείο στην Αμερική που τον υπεραγαπά και θα του αφήσει ολόκληρη την περιουσία του. Μόνο που αυτός ο φανταστικός θείος χτυπά την πόρτα τους κάποια μέρα και εμφανίζεται μπροστά τους με σάρκα και οστά.

Το θεατρικό "Γαμπροί απ' το παράθυρο" του Αλέκου Σακελλάριου μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με τον Κώστα Βουτσά να κρατά και πάλι τον πρώτο ρόλο αλλά με το υπόλοιπο καστ να αλλάζει άρδην. Ο Δαλιανίδης, χωρίς να "αποκρύπτει" ουδόλως τη θεατρική προέλευση του υλικού του, στήνει ένα γρήγορο και χαριτωμένο φιλμ, πρωτίστως χάρη στους ατακαδόρικους διαλόγους του σεναρίου του, αλλά και τους καλώς εννοούμενους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών του. Είναι η ταινία που έκανε διάσημη την ατάκα "Κατίνα, σαλαμάκι", αλλά και αυτή με μία από τις καλύτερες στιγμές του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, εκεί στη σκηνή της αποκάλυψης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)