13 Geboden (2017)


Ελληνικός τίτλος: 13 εντολές

Αστυνομική σειρά θρίλερ του Μάαρτεν Μόερκέρκε, με τους Μαρί Βινκ, Ντιρκ βαν Ντάικ, Κάρλιν Σίλεγκεμ, Κόεν Βαν Ίμπε, Έλλα Λέυερς, Λίνε Πίλλετ, Κάτελιν Βερμπέκε.

Στην πόλη Άαλστ, κοντά στις Βρυξέλλες, μια 16χρονη κοπέλα τουρκικής καταγωγής βρίσκεται νεκρή με τον λαιμό της κομμένο. Η αστυνομία που υποψιάζεται πως έχει να κάνει με έγκλημα τιμής, εστιάζει τον ενδιαφέρον της σε κάποιον ύποπτο, ο οποίος το επόμενο πρωί εντοπίζεται καμμένος, μα ακόμα ζωντανός, κάτω από μια γέφυρα. Στον τοίχο, κάποιος είχε γράψει "ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού". Και κάπως έτσι ξεκινά η δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου που αυτοαποκαλείται Μωυσής και ο οποίος βασίζει τα εγκλήματά του στις 10 Εντολές.

Το καλό με το Netflix είναι πως πέραν των δικών του παραγωγών φιλοξενεί σειρές άξιες να ανακαλύψουμε, χωρίς να είναι από αυτές τις "διάσημες" για τις οποίες μιλούν όλοι και χωρίς να φιγουράρουν σε λίστες δημοφιλίας. Στην περίπτωσή μας, οι άκρως ενδιαφέρουσες και ατμοσφαιρικές "13 εντολές" είναι μια φλαμανδόφωνη, βελγική παραγωγή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου VTM, η οποία ξεχωρίζει τόσο για το πυκνογραμμένο της σενάριο, όσο και για το ευαίσθητο θέμα με το οποίο ασχολείται. Πιστή στην "γκρίζα" ατμόσφαιρα του βελγικού σινεμά, για την οποία έχω μιλήσει πολλές φορές", η σειρά ακολουθεί εξίσου γκρίζες διαδρομές, τόσο ως προς την εξέλιξη της ιστορίας της όσο και ως προς τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, από τους οποίους δεν λείπουν ούτε η συγκρότηση ούτε η πολυπλοκότητα. Μακριά από κάθε διάθεση ηρωοποίησης, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση είναι τραυματισμένοι -κυριολεκτικά και μεταφορικά- άνθρωποι που κουβαλούν μαζί με το βάρος των ευθυνών τους και τις δικές τους αμαρτίες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. 

Με σκοπό να μην σας προϊδεάσω για το παραμικρό, καθώς οι ανατροπές δίνουν και παίρνουν, θα αποφύγω να δώσω περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, αφήνοντας αυτό στα χέρια του προσεκτικά επιλεγμένου καστ, το οποίο μάλιστα προσδίδει και τον μέγιστο ρεαλισμό στο όλο εγχείρημα. Εάν κάτι αναγνωρίζεις στις "13 εντολές" είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ανθρώπους, καταστάσεις και ιδεολογίες, εξισορροπώντας το αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου με το ανθρωποκεντρικό ψυχόδραμα, βουτηγμένο σε μια απάνθρωπη σκοτεινιά και μια βία που συγκλονίζει, χωρίς όμως να καταφεύει σε φτηνά τρυκ εντυπωσιασμού. Κινηματογραφικής αντίληψης η σκηνοθεσία και το σενάριο, ξετυλίγουν αργά το κουβάρι της ιστορίας, τροφοδοτώντας μας διαρκώς με λεπτομέρειες που ανατρέπουν η μία την άλλη και πριμοδοτώντας την άγνοια που οδηγεί στην κορύφωση της αποκάλυψης. Ενδεχομένως εκεί προς το φινάλε τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς, όμως και πάλι δεν νιώθεις προδομένος, αφού στοιχεία της ιστορίας που ενδεχομένως να φαίνονταν παράταιρα έως τότε, παίρνουν τη θέση τους και δικαιολογούν την υπερ-πληροφόρηση που νιώθεις πως σε αποπροσανατόλιζε αρχικά. Δεν προσφέρεται για συνεχή παρακολούθηση, καθώς είναι καλύτερο να επεξεργάζεστε τα δεδομένα με κάθε επεισόδιο που περνά. Άλλωστε, γυρισμένη καθώς είναι για εβδομαδιαία μετάδοση, τα επεισόδια μπορεί να σας φανούν φορτωμένα και βαριά εάν τα παρακολουθήσετε απανωτά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)