Under the banner of heaven (2022)


Ελληνικός τίτλος: Κάτω απ' τη σημαία του ουρανού

Αστυνομικό δραματικό θρίλερ του FX, δημιουργία του Ντάστιν Λανς Μπλακ, με τους Άντριου Γκάρφηλντ, Σαμ Γουώρθινγκτον, Τζιλ Μπέρμινχαμ, Νταίζυ Έντγκαρ-Τζόουνς, Γουάιατ Ράσελ, Μπίλυ Χάουλ, Ρόρυ Κάλκιν.

Στη μικρή πόλη του Ηστ Ρόκγουελ στη Γιούτα, ο μορμόνος υπαστυνόμος Τζεμπ Πάιρ και ο συνεργάτης του, υπαστυνόμος Μπιλ Τάμπα, αυτόχθων αμερικανός της φυλής των Παγιούτ, καλούνται να ερευνήσουν τον φρικτό φόνο της νεαρής Μπρέντα Ράιτ Λάφερτυ και της νεογέννητης κόρης της. Βασικός ύποπτος θεωρείται ο σύζυγός της, ο οποίος και συλλαμβάνεται, όμως εκείνος επιμένει πως τους φόνους διέπραξαν κάποιοι άγνωστοι άντρες με γενειάδες. Κανείς από τους δύο αστυνομικούς δεν δίνει αρχικά σημασία στα λόγια του, ενώ ο ευσεβής Τζεμπ Πάιρ έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ο ύποπτος έχει απαρνηθεί την Εκκλησία των Μορμόνων, γεγονός που τον καθιστά ακόμα πιο ένοχο στη συνείδησή του. Το θέμα είναι πως μολονότι το αποτρόπαιο έγκλημα έχει διαταράξει συθέμελα τον θρησκευόμενο πυρήνα της πόλης, ουδείς φαίνεται απόλυτα πρόθυμος να συνεργαστεί, καταφεύγοντας στην πλειοψηφία τους σε βιαστικά συμπεράσματα που ενοχοποιούν τον φυλακισμένο σύζυγο. Όσο οι έρευνες συνεχίζονται, οι πρώτες ενδείξεις αρχίζουν να φανερώνουν άγνωστες πληροφορίες που διχάζουν τον Τζεμπ ανάμεσα στην πίστη του και στην αφοσίωσή του στο καθήκον του ως αστυνομικός.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η πρόσφατη σειρά 7 ωριαίων (και κάτι) επεισοδίων του FX επιστρέφει στα χνάρια του καλού αστυνομικού δράματος μυστηρίου, έχοντας στη φαρέτρα της ένα άρτιο επιτελείο ηθοποιών και πάνω απ' όλα ένα σενάριο που παίρνει τον χρόνο του για να αποκαλύψει την αλήθεια και να σκιαγραφήσει ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Βαδίζοντας σε επικίνδυνα μονοπάτια, τόσο θρησκευτικά όσο και ιστορικά, η αφήγηση εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά, κλιμακώνοντας την αγωνία ενόσω στηρίζεται σε διαλόγους καλογραμμένους και ισχυρούς ερμηνευτικά. Από τη μία έχουμε το μυστήριο των φόνων, από την άλλη την εσωτερική σύγκρουση του πρωταγωνιστή (εξαιρετικός ο Άντριου Γκάρφηλντ) και στη μέση μια κοινωνία που φοβάται να μιλήσει για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την αλήθεια, οπότε όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ που σοκάρει με τις αποκαλύψεις του, τρομάζει για όλα όσα πιθανώς συμβαίνουν δίπλα μας αλλά την ίδια στιγμή φροντίζει να μην γίνεται ποτέ καταδικαστκό, καθώς διαχωρίζει την ήρα από το σιτάρι, την ανθρωπιά από το καθήκον και την πίστη από τον φονταμενταλισμό. Υψηλής αισθητικής και σε επίπεδο παραγωγής, με μια αλλόκοσμη φωτογραφία που αποτυπώνει τις αποχρώσεις της ερήμου (υπό κάθε έννοια), με διακριτική χρήση της μουσικής που αναδεικνύει συναισθήματα και με ερμηνείες συγκροτημένες και βαθιά ρεαλιστικές, η σειρά απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας, καθώς μας τοποθετεί έναντι καταστάσεων πρωτόγνωρων και τρομαμακτικών στην ολότητά τους. Δεν προσφέρεται για απανωτή θέαση ούτε έχει γυριστεί με τέτοιον σκοπό, οπότε απολαύστε το κάθε επεισόδιο ξεχωριστά και δώστε στην ιστορία αλλά και σε εσάς τους ίδιους τον απαραίτητο χρόνο για την απόλυτα αναγκαία ανάσα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)