All Over Town (1937) (Α/Μ)


Κωμωδία της Republic σε σκηνοθεσία Τζέημς Γ. Χορν, με τους Όουλ Όλσεν, Τσικ Τζόνσον, Μαίρη Χάουαρντ, Χάρυ Στόκγουελ.

Το διάσημο ζευγάρι του Βωντβίλ, υποδύονται τους εαυτούς τους, καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το νοίκι της πανσιόν για καλλιτέχνες όπου κατοικούν μαζί με άλλους που βρίσκονται στην ίδια μοίρα, αποζητώντας τη μεγάλη ευκαιρία που θα τους βγάλει από την αφάνεια. Μόνο που δυο τους πιστεύουν πως έχουν τον κρυφό άσο στο μανίκι τους -ή για να ακριβολογούμε, την κρυφή φώκια στο κρεβάτι τους. Για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, θεωρούν πως η Σάλυ, η φώκια τους που δεν κάνει τίποτα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη (σχεδόν) εκπαιδευμένη φώκια στην πλάση, αποτελεί το 8ο θαύμα του κόσμου. Οπότε, κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να αποκαλύψουν σε όλους το ταλέντο της, φτάνοντας στο σημείο να ναυλώσουν ένα θέατρο που πολλοί θεωρούσαν στοιχειωμένο, ύστερα από έναν φόνο που είχε διαπραχθεί εκεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Καθαρόαιμη σλάπστικ κωμωδία του προπολεμικού Χόλυγουντ, ίσως όχι από τις καλύτερες, πάντως αναπάντεχα δροσερή και ευχάριστη. Η πλάκα είναι πως ξεκινά ελαφρώς ήπια, δίνοντας την εντύπωση πως θα είναι ακόμα μία ταινία για απελπισμένους καλλιτέχνες που παλεύουν για να σώσουν τους εξίσου απελπισμένους καλλιτέχνες που μοιράζονται την ίδια πανσιόν. Σύντομα όμως, από τη στιγμή που ξεκινά η παράνοια με τη φώκια, αντιλαμβάνεσαι πως η ταινία πουλάει τρέλα και είναι έτοιμη να ξεφύγει από την πεπατημένη, όπως και κάνει, καθώς κορυφώνεται σταδιακά στην απρόσμενης κωμικής υστερίας σεκάνς του φινάλε. Παρά τα χρόνια της, είναι αξιοθαύμαστη η χορογραφία των τελικών σκηνών αλλά και το ντελιριακό της χιούμορ που δεν διστάζει να σπάσει πλάκα με τα ραδιοφωνικά σήριαλ μυστηρίου που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή εκείνη την εποχή. Για να επιστρέψω στη σεκάνς του φινάλε, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως καμία ταινία σήμερα δεν θα τολμούσε κάτι αντίστοιχο -δεν ξέρω όμως εάν θα το απέφευγε επειδή το slapstick θεωρείται ξεπερασμένο είτε επειδή ουδείς γνωρίζει να το κάνει σωστά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)