Penny Paradise (1938) (A/M)


Μουσική κομεντί των Associated British Film Distributors, σε σκηνοθεσία Κάρολ Ρηντ, με τους Έντμουντ Γκουέν, Μπέτυ Ντράιβερ, Τζίμυ Ο'Ντη, Μαιρ Ο'Νηλ.

O καπετάνιος μιας μαούνας στο Λίβερπουλ είναι ο μεγάλος νικητής των προγνωστικών στοιχημάτων ποδοσφαίρου που κερδίζει £20.000 και είναι έτοιμος να ζήσει τη μεγάλη ζωή. Έτσι, παραιτείται από τη δουλειά του και στήνει μια μεγάλη γιορτή στην τοπική παμπ για να γιορτάσει τη μεγάλη στιγμή, παρέα με φίλους και συγγενείς. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι αυτοί που το γιόρταζαν μαζί του απέβλεπαν σίγουρα σε μερτικό των κερδών, ενώ την ίδια στιγμή, τυχοδιώκτης γαμπρός περιτριγυρίζει την κόρη του. Η γιορτή όμως σταματά απότομα, όταν εμφανίζεται ο ύπαρχος της μαούνας που ανακοινώνει στον καπετάνιο του πως ξέχασε να ταχυδρομήσει το δελτίο στοιχήματος.

Ξεχασμένη ηθογραφία του βρετανικού σινεμά, μπολιασμένη και με κάποια τραγούδια για το feelgood της όλης κατάστασης που θυμίζει εν πολλοίς τις ταινίες που στην Ελλάδα γυρίζαμε τα χρόνια του '60. Τυπική παραγωγή λαϊκής διασκέδασης, τυπική όμως και των κοινωνικών συνθηκών στις λαϊκές συνοικίες της χώρας την εποχή εκείνη (αν και η Μεγάλη Βρετανία του σήμερα ίσως και να μην απέχει πολύ από το τότε). Την ίδια στιγμή όμως, το φιλμ αποτελεί μέρος της ιστορίας των εμβληματικών Ealing Studios όπου γυρίστηκε και τα οποία σήμερα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της βρετανικής κινηματογραφίας, εξ ου και η αποκατάσταση και η απόκτησή της από τον κολοσσό Studiocanal, χάρη στον οποίο πέρασε και στο Netflix. Στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Κάρολ Ρηντ, βραβευμένο με Όσκαρ για το "Όλιβερ" και δημιουργό μεταξύ άλλων της ταινίας "Ο τρίτος άνθρωπος".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)