Plane (2023)


Ελληνικός τίτλος: Εκτός ελέγχου

Περιπέτεια της Lionsgate σε σκηνοθεσία Ζαν-Φρανσουά Ρισέ, με τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Μάικ Κόλτερ, Τόνυ Γκόλντουιν, Γιόσον Αν, Ήβαν Ντέην Τέυλορ, Πωλ-Μπεν Βίκτορ, Ντανιέλα Πινέδα.

Ένα αεροσκάφος που εκτελεί την πτήση Σινγκαπούρη-Χονολουλού οδηγείται σε αναγκαστική προσγείωση σε ένα απομονωμένο νησί όταν πέφτει σε καταιγίδα εν πτήσει. Τώρα, ο κυβερνήτης του, ο Μπρόντι Τόρανς και ένας δολοφόνος που οι αρχές μετέφεραν στις φυλακές, είναι οι μοναδικοί που μπορούν να σώσουν τους επιβάτες και το πλήρωμα από την παραστρατιωτική συμμορία που τους απαγάγει ζητώντας λύτρα.

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ τα τελευταία χρόνια, όπως και ο Λίαμ Νήσον άλλωστε, έχουν αναλάβει στους ώμους τους ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος, αυτό της καθαρόαιμης περιπέτειας δράσης, πράττοντας αυτό που παλιότερα έφερναν εις πέρας ο Τσαρλς Μπρόνσον, ο Τζέημς Κόμπερν και άλλοι. Θύμα συστηματικής λοιδορίας και χλεύης, η περιπέτεια εκδιώχθηκε από τους κινηματογράφους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δίνοντας τη θέση της σε προκατασκευασμένα από τα τμήματα marketing των στούντιο blockbuster καταστροφής που κι αυτά με τη σειρά τους έχουν αρχίσει να φθίνουν. Με τα ίδια τα στούντιο λοιπόν να μην ενδιαφέρονται και πολύ, οι περιπέτειες πέρασαν στη Β' Εθνική, με μικρότερες εταιρείες να χτίζουν καριέρες επάνω τους, επανασυστήνοντας διάσημους ηθοποιούς (όπως τους δύο που ανέφερα) σε νέους ρόλους. Η πλάκα είναι πως στο εγχείρημα αυτό έχουν εμπλακεί παραγωγοί και σκηνοθέτες από τη Γαλλία, όπως συμβαίνει και με το "Εκτός Ελέγχου" τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο Ζαν-Φρανσουά Ρισέ, γνωστός μας από το remake "Επίθεση στον Σταθμό 13", ο οποίος όμως είχε κάνει αίσθηση με το "Υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος" που είχε προβληθεί σε δύο μέρη.

Το πρόβλημα με τη νέα εσοδεία περιπετειών είναι πως έχουν περισσότερες φιλοδοξίες από όσες τους επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους, με αποτέλεσμα στο "Εκτός Ελέγχου" τα οπτικά εφφέ να φωνάζουν την ψηφιακή τους προέλευση, ενώ ταυτόχρονα να σου δίνεται η αίσθηση πως κάποιες σεκάνς έχουν παραλειφθεί για να μαζευτούν κάπως τα έξοδα. Από την άλλη βέβαια, οι δημιουργοί των ταινιών αυτών -επειδή μόνο χαζοί δεν είναι- γνωρίζουν πως το σενάριο οφείλει να περιστρέφεται γύρω από τον ήρωα σταρ πρωταγωνιστή τους, οπότε στην περίπτωσή μας ο Τζέραρντ Μπάτλερ έχει τη macho στόφα που απαιτείται, σε προσγειωμένη εκδοχή, με εμφάνιση και χαρακτήρα που αποπνέουν σιγουριά και καλοσύνη, ενώ ταυτόχρονα είναι τόσο σταρ όσο απαιτείται για να κουβαλήσει την ταινία στους ώμους του. Στο πλευρό του, σε ενδιαφέρουσα φάτσα αναδεικνύεται ο Μάικ Κόλτερ, γνωστός μας από τη σειρά "Luke Cage" της Marvel αλλά και από το απολαυστικό "Evil". Θα περάσετε μια χαρά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)