The little mermaid (1989)


Ελληνικός τίτλος: Η μικρή γοργόνα

Κινούμενα σχέδια της Disney σε σκηνοθεσία Ρον Κλέμεντς και Τζων Μούσκερ, με τις φωνές των Τζόντι Μπένσον, Σάμιουελ Ε. Ράιτ, Ρενέ Ωμπερζονουά, Κρίστοφερ Ντάνιελ Μπαρνς, Πατ Κάρολ, Πάντι Έντουαρντς.

Η Άριελ, η 16χρονη γοργόνα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Τρίτωνα της Ατλαντικής, πλήττει αφόρητα στον βυθό όπου όλα πλέον τής φαντάζουν ίδια. Αντιθέτως, ενθουσιάζεται με τα μικροαντικείμενα που της φέρνει ο φίλος της ο Φούσκας και τα οποία, όπως της λέει και ο ίδιος, προέρχονται από την επιφάνεια και τον κόσμο των ανθρώπων. Η Άριελ, σίγουρη πως αυτός ο κόσμος εκεί ψηλά θα είναι θαυμαστός -όσο μπορούσε να κρίνει από τα πραγματάκια που κρατούσε στα χέρια της- αψηφά τις εντολές του πατέρα της και όλο και κολυμπά κρυφά στην επιφάνεια, όπου γνωρίζει τυχαία τον πρίγκιπα Έρικ και τον έρωτα. Ανήμπορη πια να ζήσει χωρίς αυτόν, κάνει μια σκοτεινή συμφωνία με τη μάγισσα Ούρσουλα, η οποία υπόσχεται να χαρίσει πόδια στην Άριελ με αντάλλαγμα τη φωνή της.

Η Disney διασκευάζει για το σινεμά το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ως ιστορία εφηβικής επανάστασης και ρομαντικής φαντασίωσης, σκηνοθετώντας το ως mega musical φτιαγμένο λες για τις μεγάλες σκηνές του Μπρόντγουέυ ή για τις χολυγουντιανές οθόνες της χρυσής εποχής. Με μουσικά νούμερα που θα ζήλευαν μεγάλες θεατρικές υπερπαραγωγές (ακόμα και σήμερα), μια ιστορία αξιαγάπητη και ήρωες στους οποίους δεν μπορείς να αντισταθείς, η "Μικρή Γοργόνα" έκανε και στην πραγματικότητα τη δική της "επανάσταση" σηματοδοτώντας -χωρίς να το ξέρει- τη νέα εποχή της Disney ή την Disney της νέας εποχής -όπως θέλετε πείτε το. Ταυτόχρονα, η τεράστια επιτυχία της στα ταμεία, το γκελ στους κριτικούς και φυσικά η συμμετοχή της στα βραβεία Όσκαρ, άνοιξαν τον δρόμο όχι μόνο για το σερί από διαμάντια που η Disney έβγαζε (και βγάζει) κάθε χρόνο στους κινηματογράφους, αλλά και για τα άλλα μεγάλα στούντιο που από τότε αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, με τη Fox όμως να το παίρνει πολύ πιο ζεστά και φυσικά την Dreamworks που γεννήθηκε εν μέρει από τα "σπλάχνα" της Disney.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ Μουσικής και Τραγουδιού ("Under the Sea") ενώ ήταν υποψήφιο ακόμη ένα τραγούδι ("Kiss the Girl").

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)