Raya and the Last Dragon (2021) (IMAX) (3D)

 


Ελληνικός τίτλος: Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος

Περιπέτεια φαντασίας κινουμένων σχεδίων της Disney σε σκηνοθεσία Ντον Χωλ, Κάρλος Λοπέζ Εστράντα και Πωλ Μπριγκς, με τις φωνές των Κέλλυ Μαρί Τραν, Ακουαφίνα, Τζέμα Τσαν, Άιζακ Γουάνγκ, Ντάνιελ Ντάε Κιμ, Μπένεντικτ Γουόνγκ.

Πέντε ολόκληρους αιώνες μετά από την αυτοθυσία των μαγικών δράκων, η κάποτε ειρηνική χώρα της Κουμάντρα, όπου οι άνθρωποι συμβίωναν ειρηνικά με τα μαγικά αυτά πλάσματα, είναι πλέον μοιρασμένη σε πέντε έθνη. Υπό το καθεστώς του φόβου, του πολέμου και του τρόμου μιας πιθανής επιστροφής των θανάσιμων Ντρουν, η Ράια, η πριγκίπισσα της χώρας της Καρδιάς και άφοβη φύλακας του πετραδιού του Δράκου, ξεκινά ένα παράτολμο ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει, τη Σίσου, το τελευταίο εν ζωή από τα μυθικά αυτά όντα και μαζί να σώσουν τη Κουμάντρα.

Ελαφρώς πιο ενήλικη περιπέτεια, με στοιχεία, υπόθεση και χαρακτήρες που απευθύνονται και σε μεγαλύτερα παιδιά, καθώς τούτη εδώ η πριγκίπισσα της Ανατολής, η Ράια, είναι σκληρό καρύδι, με ψυχή, κουράγιο και θάρρος, όπως άλλωστε οφείλει να είναι ένα κορίτσι-πρότυπο της Disney. Μακριά από μιούζικαλ χαριτωμενιές, η "Ράια και ο Τελευταίος Δράκος" ξεκινούν δυναμικά, με έντονα στοιχεία περιπέτειας και μια αφήγηση που σε βάζει στην ψυχή της ιστορίας αυτής της φανταστικής χώρας με το τραγικό παρελθόν. Τον ίδιο σχετικό ρεαλισμό διατηρεί σε ολόκληρο το πρώτο μέρος (που μάλιστα γίνεται ιδιαίτερα βαρύ σε εκείνη τη σκηνή επάνω στη γέφυρα), τόσο σε σκίτσο όσο και σε σεναριακή προσέγγιση, έως ότου κάνει την εμφάνισή της η Σίσου, ο τελευταίος δράκος. Προς έκπληξη της ηρωίδας μας, αλλά και δικής μας, ο δράκος είναι περισσότερο παιχνιδιάρης από όσο τον φανταζόμαστε (η Ακουαφίνα διαχειρίζεται με κέφι και άνεση τον ρόλο) και ξάφνου το κλίμα της ταινίας αλλάζει στο πιο κωμικό, καθώς μπαίνει στην ιστορία και το βρέφoς-λωποδύτης με τη συμμορία των πιθήκων. Μολονότι κυλά ευχάριστα και συναρπαστικά, αυτή η αναποφασιστικότητα στο ύφος (καθώς στην τρίτη πράξη η μάχη αποκτά και πάλι επικές διαστάσεις) προκαλεί μια κάποια αμηχανία, τόσο στην ταινία όσο και στους (ενήλικες) θεατές. Τα παιδιά, από την άλλη, θα τη ρουφήξουν μονομιάς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)