Luca (2021) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Λούκα

Κινούμενα σχέδια των Disney/Pixar σε σκηνοθεσία Ενρίκο Καζαρόζα, με τις φωνές των Τζέηκομπ Τρέμπλεϋ, Τζακ Ντήλαν Γκρέηζερ, Έμμα Μπέρμαν, Σαβέριο Ραϊμόντο, Μάγια Ρούντολφ, Μάρκο Μπαριτσέλι, Τζιμ Κάφιγκαν.

Ο Λούκα είναι ένα θαλάσσιο πλάσμα στην εφηβεία του που ζει μαζί με τους γονείς του στον βυθό της ιταλικής ριβιέρας, έξω από την πόλη του Πορτορόσσο. Οι ημέρες του περνάνε στη ρουτίνα τους, όμως όποτε βρει την ευκαιρία ανεβαίνει μέχρι την επιφάνεια για να ρίχνει κλεφτές ματιές, παρά την αυστηρή απαγόρευση της μαμάς του και του μπαμπά του, οι οποίοι τρέμουν το ενδεχόμενο να τον εντοπίσουν οι άνθρωποι, οι οποίοι τους αποκαλούν τέρατα. Ο Λούκα, με άγνοια κινδύνου εξακολουθεί να ανεβαίνει στην επιφάνεια έως ότου κάποια μέρα βγαίνει στη στεριά όπου συνειδητοποιεί πως όταν στεγνώνει μεταμορφώνεται σε άνθρωπο. Εκεί, στην παραλία, γνωρίζει τον Αλμπέρτο, επίσης θαλάσσιο πλάσμα, λίγο μεγαλύτερο από αυτόν, που με την ανθρώπινη μορφή του τον προσκαλεί να γνωρίσει το καταφύγιό του. Πολλά βαρύς και παντογνώστης (ναι, καλά), ο Αλμπέρτο παρασύρει άθελά του και τους δύο σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια αυτογνωσίας που όμως περιλαμβάνει αθλητικούς αγώνες, ένα κορίτσι, τον πρώτο έρωτα και πολλά παγωτά.

Η δημιουργική ομάδα της Pixar υπερβαίνει εαυτόν με κάθε ταινία της, καθώς αντιλαμβάνεσαι πως δεν παύουν ποτέ να εξερευνούν όχι απλά νέα μονοπάτια στην τεχνολογία του κινουμένου σχεδίου μα και στη θεματολογία των ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά, χωρίς να φοβούνται ποτέ να βαδίσουν σε δύσκολα -για το είδος- μονοπάτια. Αυτή τη φορά, αφήνουν το υποσυνείδητο του μυαλού, το βασίλειο των νεκρών και το σύμπαν των ψυχών για να βουτήξουν βαθιά στα εφηβικά σκιρτήματα και τις ανησυχίες, με φόντο την ηλιόλουστη παραθαλάσσια Ιταλία και μάλιστα σε έναν χρόνο που δεν ορίζεται μα που σε ταξιδεύει σε ένα γνώριμο παρελθόν. Λίγο παγωτό, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου, στα χρόνια που τα σινεμά έπαιζαν τις "Διακοπές στη Ρώμη" και το "La Strada" (προσέξτε τις αφίσες του σινεμά στην ταινία), με φόντο τα γραφικά στενά του Πορτορόσσο, ο Λούκα και ο Αλμπέρτο ονειρεύονται να γυρίσουν τον κόσμο με μια βέσπα, γνωρίζοντας ο ένας στον άλλο τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν τη ζωή τους και την αλήθεια τους. Άνθρωποι όσο είναι στεγνοί μα με τον κίνδυνο να επιστρέψουν ξανά στην πραγματική τους, πολύχρωμη μα αλλόκοτη στα μάτια των άλλων μορφή, με την πρώτη σταγόνα βροχής ή με το πρώτο δάκρυ που θα μουσκέψει το δέρμα τους, τα δυο αγόρια, συντροφιά με την καινούργια τους φίλη, τη Τζούλια, αγωνίζονται για την πρώτη θέση στο Τρίαθλο μα πάνω από όλα για τη δική τους θέση στον κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να κρύβονται ποτέ. 

Με φωτογραφία, μουσική και σκηνογραφία βγαλμένα λες μέσα από ιταλικές ταινίες της εποχής, σενάριο και διαλόγους που είναι υπολογισμένοι στην ατάκα και φατσούλες που σε κάνουν να ξεχνάς πως βλέπεις κινούμενα σχέδια, ο "Λούκα" είναι η ταινία που τα παιδιά σας θα δείχνουν περήφανα στα δικά τους παιδιά και ταυτόχρονα η ταινία που θα λατρέψετε κι εσείς είτε την παρακολουθήσετε με παιδιά είτε μόνοι σας. Σε μια εποχή που όλοι θέλουν να περνάνε μηνύματα αλλά καταλήγουν να γίνονται απλά καθωσπρεπιστές, η Pixar και φυσικά η Disney τολμούν όχι απλά να θίξουν θέματα ταυτότητας και αποδοχής, αλλά να το πράξουν με τρόπο που θα μιλήσει κατ' ευθείαν στις παιδικές ψυχές που αναζητούν απαντήσεις ενώ θα δώσει το βήμα για υπέροχες συζητήσεις με τους γονείς, όσο είναι ακόμα νωρίς, προτού αρχίσουν τα δύσκολα. Ως υστερόγραφο, δεν πρέπει να έχει υπάρξει ούτε να υπάρξει ποτέ καλύτερο coming out από τις δύο γιαγιάδες στο φινάλε. Ως δεύτερο υστερόγραφο, Σάντα Μοτσαρέλα, πόσο εξαιρετικό το ελληνικό ντουμπλάζ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)