Τα σαΐνια (1982)


Κωμωδία του Χρήστου Κυριακόπουλου, με τους Νίκο Τσούκα, Στάθη Ψάλτη, Καίτη Φίνου, Γιάννη Μαλούχο, Μάρκο Λεζέ, Βίνα Ασίκη.

Και ξαφνικά, μέσα στη νύχτα, ο Πέλοπας βλέπει μπροστά του το φάντασμα του εδώ και χρόνια νεκρού του αδελφού. Χωρίς να μπορεί να πιστέψει στα μάτια του και τα αυτιά του, συνειδητοποιεί πως το καλοσυνάτο πνεύμα που τον επισκέφθηκε, έχει τη διάθεση να τον κάνει πλούσιο, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο μυστικό: πώς να φτιάξεις βενζίνη με πρώτη ύλη τα ούρα. Έλα, όμως, που η "επαφή" διακόπτεται βιαίως τη χειρότερη στιγμή, ακριβώς επάνω στην ώρα που ο νεκρός αδελφός ήταν έτοιμος να του πει το τελευταίο συστατικό της φόρμουλας. Έκθαμβος μα και ενθουσιασμένος, ο Πέλοπας την επόμενη κιόλας μέρα φωνάζει τους κολλητούς του και τους ανακοινώνει τα καθέκαστα, καλώντας τους να ανασκουμπωθούν και να αρχίσουν κάθε προσπάθεια που απαιτείται για να βρουν ποιο θα μπορούσε να είναι το τελευταίο συστατικό της μαγικής φόρμουλας που θα τους κάνει όλους δισεκατομμυριούχους.

Παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Χρήστος Κυριακόπουλος, ο ένας εκ αδελφών της εταιρείας Αφοι Κυριακόπουλοι, μίας από τις "μικρές" εταιρείες που με 27 ταινίες συνολικά πήρε το δικό της μερίδιο δόξας στο λαϊκό σινεμά που υπηρέτησε τη δεκαετία '60-'70, άλλοτε καλά και άλλοτε όχι τόσο. Εδώ, υπό τη σκέπη της νέας του εταιρείας φέρνει ακριβώς αυτή τη λαϊκή κωμωδία στα χρόνια του '80, αλλά δεν το λες και μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο του Γιάννη Σκλάβου σε κάποια σημεία μυρίζει ναφθαλίνη, ενώ σε κάποια άλλα πνίγεται στις χοντράδες, την ίδια στιγμή που η φτωχή παραγωγή προδίδει την ταινία σε πολλά σημεία. Όχι πως οι άλλες ταινίες που γυρίστηκαν στα 80s ήταν για Όσκαρ και διεθνή καριέρα, απλά τούτη εδώ έχει έναν παραπανίσιο βαθμό αμηχανίας, που ενδεχομένως οφείλεται εν μέρει και στην αποχή του δημιουργού της από τα πράγματα για καμιά δεκαριά χρόνια. Το άλλο παράδοξο είναι πως μολονότι ο Στάθης Ψάλτης κλέβει εύκολα την παράσταση, τα "Σαΐνια" δεν είναι ταινία του Στάθη Ψάλτη, αλλά του Νίκου Τσούκα, ο οποίος κρατά τον βασικό ρόλο του Πέλοπα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)