Boîte noire (2021)


Ελληνικός τίτλος: Το μαύρο κουτί

Θρίλερ του Studiocanal σε σκηνοθεσία Γιαν Γκοζλάν, με τους Πιερ Νινέ, Λου ντε Λαάζ, Αντρέ Ντυσολιέ, Σεμπαστιάν Πουντερού, Ολιβιέ Ραμπουρντέν.

Ο Ματιέ Βασέρ, αφοσιωμένος και πεισματάρης ειδήμων του Γραφείου Ερευνών & Αναλύσεων Ασφαλείας της Πολιτικής Αεροπορίας (ΒΕΑ), βρίσκεται έναντι της πιο δύσκολης και τραγικής υπόθεσης που αντιμετώπισε ποτέ. Ολοκαίνουργιο αεροσκάφος τύπου Ατριάν-800 των Ευρωπαϊκών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Ντουμπάι-Παρίσι, συνετρίβη μυστηριωδώς στο Μπελβώ των Άλπεων, παρασέρνοντας στον θάνατο τους 300 επιβάτες και τα 16 μέλη του πληρώματος. Μετά από έρευνες στην τοποθεσία της συντριβής, εντοπίζονται τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία μεταφέρονται για ανάλυση στα κεντρικά του ΒΕΑ στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στο Παρίσι, με υπεύθυνο τον Βικτόρ Πόλοκ, προϊστάμενο του Ματιέ. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα τρομοκρατικής επίθεσης, όμως όταν ο Πόλοκ εξαφανίζεται αναίτια, ο Ματιέ Βασέρ που αναλαμβάνει στη θέση του, αρχίζει να πιστεύει πως κάτι άλλο κρύβεται μέσα στα στοιχεία που έχει μπροστά του.

Συναρπαστική και αγωνιώδης ταινία που κινείται εντέχνως μεταξύ της περιπέτειας και του θρίλερ, χωρίς να ξεχνά να αναδεικνύει τους χαρακτήρες των ηρώων της, το "Μαύρο Κουτί" είναι από αυτές τις ταινίες που σε κερδίζουν εξ αρχής (είναι υπέροχο το μονοπλάνο της έναρξης μέσα στο αεροσκάφος) για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σου μέχρι τέλους. Έχοντας για μπροστάρη τον για ακόμα μία φορά εξαιρετικό Πιερ Νινέ, με όλο το ειδικό βάρος που προσδίδει στην ταινία με το παρουσιαστικό του και την ερμηνευτική του μαεστρία, ο έμπειρος "περιπετειάς" σκηνοθέτης Γιαν Γκοζλάν (οι δυο τους είχαν ξανασυνεργαστεί στον "Συγγραφέα"), πολύ πιο ώριμος πλέον, αφηγείται με φρόνηση την ιστορία του, κτίζοντας σταδιακά την αγωνία μέχρι την κορύφωση του φινάλε. Το σενάριο (Γιαν Γκοζλάν, Νικολά Μπουβέ, Ζερεμί Γκεζ, Σιμόν Μουταιρού) χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολικές ανατροπές και εκπλήξεις και μολονότι δίνει από την αρχή τις ενδείξεις εκείνες που σε οδηγούν στις απαντήσεις που χρειάζεσαι, δεν παύει να κρατά ήρωες και θεατές στην τσίτα, σκιαγραφώντας στα βασικά τους όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες του δράματος, ώστε να μην δείχνουν χάρτινοι και επιφανειακοί. Στα μεγάλα συν της ταινίας η φωτογραφία (Πιερ Κοτερώ), το μοντάζ (Βαλεντέν Φερόν) και η μουσική (Φιλίπ Ρομπί) που εξυπηρετούν στο απόλυτο την εξέλιξη της δράσης. Βέβαια, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο "Μαύρο Κουτί" είναι ο ήχος, στο μοντάζ του οποίου ενεπλάκη και ο Νικολά Μπουβέ, ένας εκ των σεναριογράφων της ταινίας, τονίζοντας τη σημασία του στις αποκαλύψεις που θα συμβούν αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο πρωταγωνιστής.

5 υποψηφιότητες για Σεζάρ (Α' Ανδρικού ο Πιερ Νινέ, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μουσικής, Ήχου, Μοντάζ).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, κλικ εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)