Κινηματογράφοι - UGC Rotonde (Παρίσι)


Άνοιξε με το όνομα "La Rotonde" στις 26 Ιουνίου 1959, παίρνοντας το όνομά του από τη γειτονική διάσημη brasserie. Επάνω στην ολοζώντανη λεωφόρο Μονπαρνάς, απέναντι από το εμβληματικό Café La Coupole, το "Rotonde" είχε να επιδείξει μια εντυπωσιακή αίθουσα με εξώστη, συνολικής χωρητικότητας 1.000 θέσεων, αλλά και έναν τεράστιο χώρο υποδοχής. 

Χαρακτηριστική υπήρξε για την εποχή μια καινοτομία του σινεμά που το καθιστούσε μοναδικό: καθώς οι ταινίες προβάλλονταν μεταγλωττισμένες στα Γαλλικά, οι θεατές μπορούσαν να ακούσουν την πρωτότυπη εκδοχή από τα ακουστικά που βρίσκονταν στα μπράτσα της κάθε πολυθρόνας.

Το 1982, ο κινηματογράφος αγοράζεται από την αλυσίδα UGC, η οποία ήδη είχε εγκατασταθεί στη γειτονιά του Μονπαρνάς μια δεκαετία νωρίτερα με το πολυσινεμά UGC Montparnasse. Υπό τη νέα ιδιοκτησία, η όψη του αλλάζει ριζικά. Μέρος του μεγάλου χώρου υποδοχής πωλείται σε αλυσίδα εστιατορίων, ενώ η μεγάλη αίθουσα σπάει στα 3: η πλατεία στο υπόγειο χωρίζεται σε δύο αίθουσες (1 & 3) χωρητικότητας 250 και 90 θέσεων αντίστοιχα, ενώ ο εξώστης στον πρώτο όροφο μεταμορφώνεται στην αίθουσα 2, με 175 θέσεις.

Με αυτήν τη μορφή λειτουργεί μέχρι και σήμερα, έχοντας διατηρήσει και την αρχική, κάθετη νέον φωτεινή επιγραφή. Το UGC Rotonde προβάλει τις ταινίες στην αυθεντική εκδοχή τους με γαλλικούς υπότιτλους.

UGC Rotonde

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)