Hiacynt (2021)


Ελληνικός τίτλος: Υάκινθος

Αστυνομικό δράμα των ShipsBoy/Netflix σε σκηνοθεσία Πιοτρ Ντομαλέφσκι, με τους Τόμαζ Ζίτεκ, Χιούμπερτ Μίλκοφσκι, Μάρεκ Κάλιτα, Αντριάννα Τσιέμπικα.

Βρισκόμαστε στην κομμουνιστική Πολωνία, στα μέσα των χρόνων του '80. Ο Ρόμπερτ, αξιωματικός της Αστυνομίας, υπό τη διοίκηση του πατέρα του συμμετέχει στην Επιχείρηση "Υάκινθος" που σκοπό έχει τη σύλληψη ομοφυλόφιλων ανδρών σε τουαλέτες, μπαρ και υπαίθριους χώρους συνάντησης, από όπου με την πρόφαση της προσβολής της δημοσίας αιδούς οδηγούνται σε εξευτελιστικές ανακρίσεις και κατά συνέπεια σε φακέλωμα, με όποιες συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο στη μετέπειτα ζωή τους. Τα πράγματα όμως αλλάζουν στη ρουτίνα του Ρόμπερτ, όταν του αναθέτουν την υπόθεση ενός κατά τα φαινόμενα μανιακού δολοφόνου, ο οποίος σκοτώνει αποκλειστικά και μόνο ομοφυλόφιλους. Η σπουδή που οι από πάνω επιδεικνύουν στην επίλυση της υπόθεσης αρχίζει να προκαλεί ερωτηματικά στον νεαρό αστυνομικό, καθώς συνειδητοποιεί πως με την πίεση που ασκείται να βρεθεί ένοχος όπως-όπως, κάτι άλλο επιχειρείται να καλυφθεί, ενδεχομένως κάτι πολύ μεγαλύτερο. Οι υποψίες του ενισχύονται όταν κατά τη διάρκεια των ερευνών του γνωρίζει τον Μάρεκ, έναν νεαρό άντρα που μάλλον γνωρίζει πολλά και ο οποίος θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή του Ρόμπερτ, τόσο ως προς τη σχέση του με τον πατέρα του, αλλά και με την αρραβωνιαστικιά του.

Έχει ένα άρωμα από το "Ψωνιστήρι" (διαδραματίζεται την ίδια χρονική περίοδο άλλωστε, στο περίπου), αλλά πολύ περισσότερο σε κάνει να εισπράττεις έναν άτυπο φόρο τιμής στο αστυνομικό σινεμά των '70s και των '80s, γεγονός που ενισχύεται και από τη φωτογραφία της ταινίας, στην οποία ο Πιοτρ Σομποτσίνσκι Τζούνιορ έχει αποδώσει τον κόκκο και τη χρωματική παλέτα που την κάνουν να δείχνει σαν να γυρίστηκε στα χρόνια εκείνα. Σε συνδυασμό με τα φροντισμένα σκηνικά και κοστούμια, ο "Υάκινθος" αποκτά μια διακριτή αυθεντικότητα που υποστηρίζει ενεργά την αφήγηση της ιστορίας. Η επίλυση του μυστηρίου, οι διαρκείς ανατροπές αλλά και το συναισθηματικό ταξίδι του πρωταγωνιστή της (πολύ καλός ο Τόμας Ζίτεκ στον ρόλο του αστυνομικού) προσθέτουν δημιουργική αξία στην ταινία, η οποία εξελίσσεται με ενδιαφέρον και φροντίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ο τίτλος της παραπέμπει στην πραγματική επιχείρηση που η Αστυνομία της Πολωνίας είχε στήσει την περίοδο 1985-1987 για το κυνήγι των ομοφυλοφίλων, στην οποία κοροϊδευτικά προφανώς είχαν δώσει το όνομα με το οποίο αναφέρονταν υποτιμητικά στις "αδελφές". Πώς εμείς τους αποκαλούσαμε "συκιές"; Ε, στην Πολωνία τους φώναζαν "υάκινθους". Τουλάχιστον ήταν πιο ρομαντικοί.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)