Nobody (2021)


Ελληνικός τίτλος: Κανένας

Περιπέτεια της Universal σε σκηνοθεσία Ίλυα Νάισούλερ, με τους Μπομπ Όντενκερκ, Αλεξέι Σερμπρυάκοφ, Κόννι Νίλσεν, Κρίστοφερ Λόυντ.

Όταν δύο διαρρήκτες εισβάλλουν ένα βράδυ στο σπίτι του, η ζωή του πράου οικογενειάρχη Χατς Μάνσελ αλλάζει για πάντα. Νιώθοντας ντροπή που δεν τους εξουδετέρωσε τη στιγμή που θα μπορούσε, με τα βλέμματα όλων (του έφηβου γιου του συμπεριλαμβανομένου) να στρέφονται επάνω του με συγκατάβαση και με τη μικρή του κόρη να ψάχνει το βραχιολάκι της γάτας της, ο Χατς φλιπάρει και αποφασίζει να ψάξει και να βρει τους εισβολείς, απλά για να βρεθεί στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή. 

Όταν υπάρχουν σενάριο και σκηνοθέτης, τότε ακόμα και η πιο απλοϊκή ιστορία αποκτά κινηματογραφική υπόσταση που κάνει τη διαφορά και εντείνει την απόλαυση στο μέγιστο. Ο "Κανένας", μολονότι με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι ακόμα μία ταινία οικογενειακής εκδίκησης ενός συνηθισμένου ανθρώπου που αναλαμβάνει τον νόμο στα χέρια του για να προστατέψει τους δικούς του, στα χέρια των δημιουργών του αποκτά ύφος, ρυθμό και μια δική του ταυτότητα, εν μέσω ενός καλπασμού ξέφρενης βίας που όμως δεν γίνεται ποτέ αποκρουστική. Το σενάριο του Ντέρεκ Κόλσταντ (σεναριογράφου και των ταινιών της σειράς "Τζων Γουίκ"), με ένα εξαιρετικό ντεκουπάζ από τα πρώτα της κιόλας λεπτά, δίνει το στίγμα όσων ακολουθήσουν, την ίδια στιγμή που ο απολαυστικός Μπομπ Όντενκερκ αναδεικνύεται στην ιδανική επιλογή για αυτόν τον απρόσμενο και αυτόκλητο τιμωρό που από μειλίχιος, καταπιεσμένος οικογενειάρχης μεταμορφώνεται σε φονική μηχανή. Τα εύσημα βέβαια αξίζουν στον σκηνοθέτη Ίλυα Νάισούλερ, μουσικό, μικρομηκά και βιντεοκλιπά, που στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία εμφανίζεται να αξιοποιεί σοφά και στον απόλυτο βαθμό την οικονομία χρόνου που του προσφέρει η εμπειρία του στα μικρού μήκους και τα βίντεο κλιπ, καθώς μετρά εξαίρετα τον χρόνο και το τέμπο (προφανώς τον βοηθά και η μουσική του γνώση), χορογραφώντας πλάνα, κάδρα, σεκάνς μάχης και κυνηγητά (παρέα με το μοντάζ των Ήβαν Σιφ και Γουίλλιαμ Γε), χωρίς τίποτα να κρεμάει και το κυριότερο χωρίς να χάνει ποτέ το χιούμορ του. Σκέτη απόλαυση και το soundtrack της ταινίας που μοιάζει με mix tape που θα ακούγαμε όλοι λούπα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)