Κινηματογράφοι - UGC Lyon-Bastille (Παρίσι)

 


Η φωτογραφία της αίθουσας είναι από επαγγελματικό έντυπο της UGC

Συγκρότημα 7 αιθουσών, αφοσιωμένο σε ταινίες δημοφιλείς, οι οποίες προβάλλονται μεταγλωττισμένες στα Γαλλικά, το UGC Lyon-Bastille είναι σινεμά με πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στον χρόνο. Μολονότι στις λίστες των αιθουσών αναγράφεται στη γειτονιά της Βαστίλης, στην πραγματικότητα βρίσκεται πιο κοντά στον Σταθμό της Λυόν, επί της οδού Λυόν που οδηγεί στην πλατεία της Βαστίλης. Κινηματογράφος με πολύ μεγάλη ιστορία και πολλές αλλαγές μορφής και ονομασίας, ξεκίνησε το 1919 ως "Lyon-Palace", συνολικής χωρητικότητας 1.500 θέσεων με εξώστη. Η πρώτη αλλαγή στο όνομά του λαμβάνει χώρα το 1929, όταν μπαίνει στην ομπρέλα της Pathé και μετονομάζεται σε "Lyon-Pathé". To 1955 περνά στα χέρια ενός νέου ιδιοκτήτη, ανακαινίζεται και αλλάζει για τρίτη φορά όνομα. Ο κινηματογράφος λέγεται πλέον "Liberté".

Το όνομα θα παραμείνει το ίδιο μέχρι το 1977, όχι όμως και η μορφή του κινηματογράφου. Η μεγάλη αίθουσα χωρίζεται στα δύο το 1971 και δίνει τη θέση της στις αίθουσες "Liberté-Studio" (700 θέσεων) και "Liberté-Club" (300 θέσεων). Τέλη του 1976 οι δύο αίθουσες σπάνε κι αυτές στα δύο και πλέον το "Liberté" λειτουργεί με 4 συνολικά.

Σε αυτή τη μορφή το παραλαμβάνει ο νέος του ιδιοκτήτης το 1977. Πρόκειται για την εταιρεία UGC, η οποία -μαντέψτε!- το ξαναβαφτίζει σε "UGC Gare-de-Lyon", δηλώνοντας την τοποθεσία του σινεμά πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού. Η UGC προσθέτει σταδιακά νέες αίθουσες, εκμεταλλευόμενη βοηθητικούς χώρους του κτιρίου. Τέλη 1982 έχουμε την αίθουσα 5, το 1986 την αίθουσα 6 και το 1987 μια μικρούλα αίθουσα 7 στο υπόγειο. Κάπου εκεί, το σινεμά αποκτά και το σημερινό του όνομα "UGC Lyon-Bastille", αφού κρίθηκε σκόπιμο να ταυτιστεί γεωγραφικά με την περιοχή της Βαστίλης που αναβαθμιζόταν και γινόταν πολύ της μόδας.

Μετά από μια κάποια περίοδο αδιαφορίας, ο κινηματογράφος ανακαινίζεται και πάλι στα μέσα του '90 και αποκτά μια εντυπωσιακή νέα μορφή, ενώ εντάσσεται ξανά στους χώρους του το αρχικό φουαγέ που κάπου στον χρόνο είχε γίνει κατάστημα επίπλων. Η σημερινή διάταξη των αιθουσών είναι η εξής: Αίθουσα 1 -332 θέσεις και πανοραμική οθόνη ελαφρώς κεκλιμένη, Αίθουσα 2 - 287 θέσεις, αμφιθεατρική, Αίθουσα 3 -199 θέσεις, Αίθουσα 4 -173 θέσεις. Αίθουσα 5 -99 θέσεις, Αίθουσα 6 -99 θέσεις, Αίθουσα 7: 85 θέσεις. Οι αίθουσες 1 & 3 υποστηρίζουν προβολές 3D.

UGC Lyon-Bastille

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)