The Pride of the Yankees (1942) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Η αποθέωσις

Δραματική βιογραφία της Samuel Goldwyn σε σκηνοθεσία Σαμ Γουντ, με τους Γκάρυ Κούπερ, Τερέζα Ράιτ, Μπέημπ Ρουθ, Γουώλτερ Μπρέναν, Νταν Ντουρία, Έλσα Γιάνσεν, Λούντβιχ Στόσελ.

Η δυστυχώς σύντομη ζωή και το έργο του διάσημου παίκτη της ομάδας μπέηζμπωλ των Γιάνκις της Νέας Υόρκης, Λου Γκέριγκ, αποτυπώνεται σε μια ταινία-ύμνο πολύ περισσότερο της καλογνωμοσύνης και της ευγένειας του κεντρικού ήρωα παρά των αθλητικών επιτευγμάτων του. Από το ταπεινό του ξεκίνημα στα σοκάκια της πόλης, την υποτροφία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το άσβεστο πάθος του για το μπέηζμπωλ, έως τον τραγικό του θάνατο από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ασθένεια που πλέον είναι γνωστή με το όνομά του) όταν ήταν μόλις 37 ετών, ο Λου Γκέριγκ υπήρξε υπόδειγμα γιου, εξαιρετικός σύζυγος και αφοσιωμένος συμπαίκτης, χωρίς ποτέ να αφήσει το μεγαλείο της επιτυχίας του να του φουσκώσει τα μυαλά.

Ως τυπική βιογραφία του κλασικού Χόλυγουντ της εποχής, η ταινία περισσότερο αποθεώνει (όπως εύστοχα δηλώνει και ο ελληνικός τίτλος) τον άνθρωπο παρά τον αθλητή, ξεπερνώντας με τον τρόπο αυτό τις όποιες "δυσκολίες" θέτουν στον θεατή οι ταινίες με αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο (που από τότε ήδη θεωρούνταν "θάνατος" για τα ταμεία). Έχοντας για μπροστάρη τον στιβαρό Γκάρυ Κούπερ που εξοπλίζει με ερμηνευτική δεινότητα και πραότητα τον ρόλο του, αλλά και ένα καστ από ικανότατους καρατερίστες, το φιλμ εντυπωσιάζει για τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, τους έξυπνους διαλόγους αλλά και την άριστη κινηματογράφηση των σκηνών μέσα στο στάδιο. Ως προς αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η συμμετοχή του έτερου εμβληματικού παίκτη των Γιάνκις, του Μπέημπ Ρουθ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του, ενισχύοντας την αληθοφάνεια της αφήγησης. Η σεκάνς της μεγάλης γιορτής του αποχαιρετισμού στο φινάλε φέρνει δάκρυα στα μάτια, όσες φορές κι αν έχεις δει την ταινία.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρω πως πριν από την έναρξη της "Αποθέωσης", οι κινηματογράφοι έπαιζαν και τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων "How to Play Baseball", με πρωταγωνιστή τον Γκούφυ, την οποία ο Γουώλτ Ντίσνεϋ είχε γυρίσει ειδικά για την περίσταση, κατόπιν αιτήματος του παραγωγού, Σάμιουελ Γκόλντουιν. 

Η "Αποθέωσις" ήταν υποψήφια για 11 Όσκαρ, αλλά κέρδισε μόνο αυτό του μοντάζ, καθώς έπεσε επάνω στην ορμή της "κ. Μίνιβερ" και του "Ουρανού της δόξης". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)