Le Bazar de la Charité (2019)


Ελληνικός τίτλος: Η φωτιά του πεπρωμένου

Δραματική μίνι σειρά εποχής της TF1 σε σκηνοθεσία Αλεξάντρ Λωράν, με τους Ωντρέ Φλερό, Ζυλί Ντε Μπονά, Καμίγ Λου, Ζιλμπέρ Μελκί, Ζοσιάν Μπαλασκό, Αντουάν Ντυλερύ. 

Ένα πραγματικό γεγονός, η μεγάλη πυρκαγιά στο φιλανθρωπικό παζάρι στο Παρίσι στις 4 Μαΐου 1897 που στοίχισε τη ζωή 126 ανθρώπων, δίνει το στίγμα μιας συναρπαστικής ιστορίας τριών γυναικών, των οποίων η μοίρα άλλαξε για πάντα. Το σημείο αυτό, τη μοιραία εκείνη ημέρα, επισκέπτεται η Αντριέν ντε Λανβερπρέ, μια ευκατάστατη γυναίκα της καλής κοινωνίας που όμως πολεμά να δραπετεύσει από τον τυραννικό σύζυγό της Μαρκ-Αντουάν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Γερουσίας. Στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα βρίσκονται η ανιψιά της, Αλίς ντε Ζανσέν, μαζί με την έμπιστη καμαριέρα της Ροζ Ριβιέρ. Όμως, όταν ξεσπά η φωτιά, η Αντριέν είχε ήδη φύγει για να συναντήσει τον εραστή της, οπότε την επομένη, με την πόλη να μετρά θύματα, η ίδια βρίσκει έναν τρόπο να εκμεταλλευθεί την τραγωδία προς όφελός της.

Αν και πρωτότυπο, το σενάριο μοιάζει να αποτελεί διασκευή ενός από αυτά τα διάσημα και αγαπημένα μπεστ σέλερ μυθιστορήματα που κάποτε κατέκλυζαν τη μικρή οθόνη. Εποχής, δραματικό, γεμάτο ανατροπές και με έναν πολύ διακριτικό αέρα φωτορομάντσου υψηλής όμως αισθητικής, η "Φωτιά του Πεπρωμένου" είναι μια από τις πλέον ευτυχείς στιγμές της ευρωπαϊκής τηλεόρασης. Η παραγωγή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1 (το Netflix απλά τη διένειμε στον υπόλοιπο κόσμο), συναγωνίζεται επάξια τις αντίστοιχες αμερικανικές, και μάλιστα με κινηματογράφηση ανώτερη που περισσότερο θυμίζει σινεμά παρά τηλεόραση. Ένα σύνολο ηθοποιών με πολύ καλές περγαμηνές ο καθένας επωμίζονται τους πρώτους ρόλους, ενώ το πλήθος των υπόλοιπων χαρακτήρων αποδίδεται στην εντέλεια, ακόμα και στα πιο σύντομα περάσματα. Η σκηνογραφία (Ερβέ Γκαγέ) αποδίδει υποδειγματικά το Παρίσι της εποχής, όπως και τα εντυπωσιακά και πολλών διαφορετικών ειδών κοστούμια (Βαλερί Αντά), την ίδια στιγμή που η φωτογραφία του Ζαν-Φιλίπ Γκοσλέν δίνει τον χρωματικό τόνο που σε ταξιδεύει συναισθηματικά στον χρόνο. Δεν μπορώ να μην σταθώ στο μοντάζ (Ζαν ντε Γκαρίγκ και Εμμανυέλ Ντους) και τη μουσική (Φρανσουά Λιετού) που κορυφώνουν συναίσθημα και δράση. Οκτώ επεισόδια που κυλούν σαν νεράκι και τα οποία σε κάνουν να θέλεις κι άλλο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΣυγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)