Κινηματογράφοι - Gaumont Parnasse (Παρίσι)


Η φωτογραφία της αίθουσας είναι από το site των Cinémas Pathé Gaumont



Οι φωτογραφίες των αιθουσών είναι από το site abcsalles.com

Η ιστορία των κινηματογράφων στη Γαλλία (όπως φαντάζομαι και αλλού στον κόσμο) είναι κάποιες φορές περισσότερο περίπλοκη από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, αφού η σημερινή τους μορφή καμία σχέση δεν έχει με αυτήν που είχαν στο ξεκίνημά τους. Στην περίπτωση ειδικά του Gaumont Parnasse, μια σειρά από τροποποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνενώσεις κτιρίων οδηγεί όχι μόνο στο σημερινό, εντυπωσιακό κινηματογραφικό συγκρότημα 19 αιθουσών και 3.211 θέσεων, αλλά και σε μια ιστορία αρκούντως πολύπλοκη, στην οποία εμπλέκονται τέσσερις διαφορετικοί κινηματογράφοι σε τέσσερις διαφορετικές διευθύνσεις. Μπερδευτήκατε; Μην ανησυχείτε, θα σας τα αφηγηθώ όσο πιο απλά μπορώ.

Εν αρχή ην ο κινηματογράφος Cinéma du Palais Montparnasse, ο οποίος ανοίγει τον Νοέμβριο του 1913, στη συμβολή της οδού Οδησσού με τη Λεωφόρο Μονπαρνάς, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, στην παλαιότερη θέση ενός θεάτρου. Το σινεμά με τη μεγάλη του αίθουσα των 900 θέσεων αρχικά, το 1919 μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, με την προσθήκη εξώστη που ανεβάζει τη χωρητικότητά του στους 1.100 θεατές. Τον Οκτώβριο του 1929 γίνεται μέλος της αλυσίδας Pathé και μετονομάζεται σε Pathé Montparnasse. Υπό αυτή τη μορφή συνεχίζει τη λειτουργία του με ενδιάμεσες βελτιώσεις στα χρόνια του '50 και του '60 (όταν μεταξύ άλλων εξοπλίζεται με οθόνες σινεμασκόπ και σύστημα προβολής 70mm) μέχρι το 1972, όταν και κλείνει τις πόρτες του για μια ριζική αναμόρφωση. Βλέπετε, η γειτνίασή του με τον σιδηροδρομικό σταθμό και την κακόφημη οδό Γκαιτέ είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση των θεατών της μεγάλης του αίθουσας, η οποία, δύο χρόνια αργότερα παύει να υπάρχει. Έτσι λοιπόν, στις 26 Απριλίου 1974 γεννιέται το Montparnasse Pathé, ένα ολοκαίνουργιο, εντυπωσιακό multiplex 5 αιθουσών, χωρητικότητας 600, 400, 300, 200 και 100 θέσεων αντίστοιχα. Το νέο σινεμά καταλαμβάνει επιπλέον τους χώρους μιας παλιάς βιομηχανίας και μιας αίθουσας παιγνίων που βρίσκονταν πίσω από το αρχικό κτίριο του κινηματογράφου, το οποίο τώρα φιλοξενεί ουσιαστικά τους τεράστιους χώρους υποδοχής. 


Φωτογραφίες από το site abcsalles.com

Μάλιστα, το εντυπωσιακό φουαγέ του που επέτρεπε στους θεατές να περιμένουν με την ησυχία τους την έναρξη της ταινίας προστατευμένοι από το κρύο, τη βροχή, το χιόνι και τη ζέστη, υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του Montparnasse Pathé που σταδιακά γίνεται ένα από το πιο δημοφιλή παριζιάνικα σινεμά, με μεγάλους τίτλους Α' Προβολής, πάντοτε μεταγλωττισμένους στα Γαλλικά. Με την εξάπλωσή του στους νέους χώρους ο κινηματογράφος, πέραν της αρχικής του εισόδου επί της οδού Οδησσού, αποκτά και μια δεύτερη, λιγότερο εντυπωσιακή, στο Νο 74 της Λεωφόρου Μονπαρνάς. Μια νέα αίθουσα μόλις 95 θέσεων, η 6, προστίθεται στις 26 Δεκεμβρίου 1979, αξιοποιώντας βοηθητικούς χώρους του κτιρίου. Τα χρόνια περνούν και το 1992 το "Pathé" φεύγει από το όνομα του κινηματογράφου, καθώς περνάει στα χέρια της Gaumont που το βαφτίζει απλά "Montparnasse" ούτως ώστε να μην προκαλείται σύγχυση με ένα άλλο σινεμά της αλυσίδας, το γειτονικό Gaumont-Parnasse.

H είσοδος επί της Λεωφόρου Μονπαρνάς

Διάλειμμα ολίγων λεπτών ώστε να αλλάξουμε χώρο και να γυρίσουμε ξανά πίσω στον χρόνο… Αυτό το γειτονικό Gaumont-Parnasse στο οποίο αναφερθήκαμε, ήταν το παλιό Paramount Montparnasse που είχε ανοίξει επί της Λεωφόρου Μονπαρνάς 82 στις 13 Δεκεμβρίου 1973, με δύο αίθουσες, 500 και 200 θέσεων αντίστοιχα. Το Paramount Montparnasse κατασκευάστηκε στην αχρησιμοποίητη έκταση μιας εμπορικής στοάς, γεγονός που του επέτρεψε να επεκτείνεται σταδιακά, καταλαμβάνοντας χώρους καταστημάτων και μέχρι τον Ιούλιο του 1979 να έχει ανεβάσει τις αίθουσές του σε 7. Μετά τη χρεοκοπία της αλυσίδας Parafrance (της γαλλικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν την Paramount), το σινεμά μένει για λίγο ορφανό, με όνομα απλά "Montparnasse" έως ότου αγοράζεται από την Gaumont στις 19 Φεβρουαρίου 1986 που το μετονομάζει σε Gaumont-Parnasse. Αποκτά αίθουσα υψηλών προδιαγραφών "Gaumontorama", προσανατολίζεται στην προβολή ταινιών στην πρωτότυπη εκδοχή με γαλλικούς υπότιτλους, ενώ οι γελοιωδώς μικρές αίθουσες 6 & 7 κλείνουν οριστικά στις 31 Μαρτίου 1987.

Προς τι το διάλειμμα, θα αναρωτιέστε… Επιστροφή, λοιπόν, στο 1992, όταν η Gaumont αποκτά και το Montparnasse Pathé, με είσοδο στο 74 της λεωφόρου Μονπαρνάς, δίπλα στο δικό της που βρίσκεται στο 82, με τους χώρους τους σχεδόν να εφάπτονται. Εσείς τι λέτε πως σκέφθηκε η Gaumont; 

Και έσονται οι δύο εις κινηματογράφον έναν. Στις 17 Ιουλίου 1994, το παλιό Gaumont (Paramount)-Parnasse κλείνει τις πόρτες του ώστε να ενοποιηθεί με τον γείτονα. Στις 20 Δεκεμβρίου 1995, βλέπει το φως το νέο multplex Gaumont Parnasse, που πλέον έχει 12 συνολικά αίθουσες. Επί της λεωφόρου Μονπαρνάς, διατηρείται μόνο η είσοδος στο 74 (η παλιά της Pathé), ενώ αυτή στο 82 (η παλιά της Paramount) δεν λειτουργεί, μολονότι εξακολουθεί να φιλοξενεί ταμπλώ ταινιών.

Είμαστε στις 12 αίθουσες, όμως, άρα μας λείπουν 7 μέχρι να φτάσουμε τις 19. Είστε έτοιμοι; Πάρτε ανάσα και ξαναγυρίζουμε πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1938, όταν εκεί που βρισκόταν παλιότερα μια brasserie, ξεκινά τη λειτουργία του ο κινηματογράφος Miramar, στον αριθμό 3 της οδού Départ, δίπλα στο Pathé Montparnasse. Μέλος της αλυσίδας του Ζοζέφ Ρυτμάν, με εντυπωσιακή αίθουσα 1.000 θέσεων με εξώστη, το Miramar ζει μεγάλες δόξες έως ότου οι συνθήκες αλλάζουν. Το 1972 η μεγάλη του αίθουσα «σπάει» σε 2, 550 θέσεων (η παλιά πλατεία) και 350 θέσεων (ο παλιός εξώστης), ενώ το 1980 προστίθεται μια τρίτη στον χώρο ενός διαμερίσματος, αδιάφορη, μακρόστενη, 100 θέσεων και με οπίσθια προβολή. Αρχές 2010 αγοράζεται από την Gaumont, ενώ σήμερα αποτελεί τμήμα του multiplex Gaumont Parnasse (αίθουσες 14, 15, 16).

H είσοδος των αιθουσών "Miramar" (14-16)

Άλλες 4 αίθουσες μας λείπουν και τελειώσαμε… Αντέχετε; Πίσω στο 1980 και πιο συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου, στο Νο 16 της οδού Οδησσού, λίγα βήματα από το Pathé Montparnasse, ο Ζοζέφ Ρυτμάν ανοίγει τον κινηματογράφο Montparnos. Στο υπόγειο ενός νέου κτιρίου, το Montparnos διαθέτει 4 αίθουσες (330, 220, 120, και 120 θέσεων αντίστοιχα). Τον Ιανουάριο του 2010 περνά στα χέρια της Gaumont, μαζί με τις άλλες αίθουσες του Ρυτμάν, που τον κλείνει τον Αύγουστο του 2011 για να τον ανακαινίσει ριζικά και να του βελτιώσει αισθητά την όψη. Ανοίγει ξανά στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, πάντα με 4 αίθουσες, αλλά με μεγαλύτερη άνεση και μικρότερη χωρητικότητα, σχεδόν τη μισή (151, 94, 56 και 48 θέσεις αντίστοιχα). Το νέο του όνομα είναι Gaumont Parnasse côté Montparnos και αποτελεί τις αίθουσες 17-20 του τεράστιου πλέον multiplex. 

Η είσοδος του Gaumont Parnasse côté Montparnos που στεγάζει τις αίθουσες 17-20 (φωτογραφία από το site projectionniste.net)

Tο συγκρότημα δεν έχει αίθουσα με αριθμό 13, όπως προληπτικά συνηθίζει η εταιρεία. Να αναφέρω δε, πως πλέον οι αίθουσες της Gaumont ανήκουν καθ' ολοκληρίαν στην Pathé (Cinémas Pathé Gaumont), άρα το σινεμά έχει επιστρέψει στον αρχικό του ιδιοκτήτη. Σήμερα, το Gaumont Parnasse αποτελεί έναν από τους κινηματογράφους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Παρίσι, ενώ προβάλει το σύνολο των ταινιών του στην πρωτότυπη εκδοχή με γαλλικούς υπότιτλους. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα ξεχωρίζει η διακόσμηση που είχε σχεδιάσει ειδικά για τον κινηματογράφο ο Κριστιάν Λακρουά.


(φωτογραφίες από το site abcsalles.com)


Gaumont Parnasse
(Côté Miramar) 3 Rue du Départ
(Côté Montparnos) 16 rue d'Odessa

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)