Κινηματογράφοι - Gaumont Disney Village (Μαρν Λα Βαλέ, Παρίσι)




Εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές, το Gaumont Disney Village στέκει κυρίαρχο ακριβώς απέναντι από την είσοδο των δύο πάρκων της Disneyland στο Παρίσι, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του προαστιακού και των διεθνών υπερταχειών, καλωσορίζοντας τον επισκέπτη στο Disney Village, τον τόπο συγκέντρωσης καταστημάτων, εστιατορίων και άλλων χώρων ψυχαγωγίας, επάνω στον πεζόδρομο που οδηγεί και στα ξενοδοχεία. Ιδανικό για κινηματογραφικές αποδράσεις των (γαλλόφωνων) επισκεπτών του πάρκου, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, το hi-tech σινεμά προσφέρει μια πλούσια γκάμα από τίτλους ταινιών για το ευρύ κοινό, φυσικά μαζί με ένα πλήρες πρόγραμμα για θεατές μικρότερης ηλικίας. Η θέση του εκτός κέντρου της πόλης τον υποχρεώνει σύμφωνα με τη γαλλική κινηματογραφική κουλτούρα να προβάλλει τις ταινίες σε αποκλειστικά μεταγλωττισμένες στα Γαλλικά κόπιες (πλην κάποιων λίγων προβολών σε ορισμένες αίθουσες συγκεκριμένης τεχνολογίας), γεγονός που ενδεχομένως ακούγεται παράδοξο εάν αναλογιστεί κανείς το μούλτι-κούλτι των επισκεπτών της Disneyland. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν πως στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θεωρείται δεδομένο να μιλάει κανείς Αγγλικά, οπότε από το να απευθύνεται σε τουρίστες του εξωτερικού, αποφάσισε να επικεντρωθεί στους γαλλόφωνους και να ακολουθήσει παράλληλα τη σταθερά της μεταγλώττισης, που άλλωστε υιοθετεί και η πλειοψηφία των κινηματογράφων στη χώρα. 

Το Gaumont Disney Village δεν άνοιξε αμέσως μόλις άνοιξε η Disneyland. Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια από τα εγκαίνια του πάρκου ώστε να ανοίξει τις πόρτες του ο κινηματογράφος, τον Μάιο του 1997, αρχικά με 8 αίθουσες. Αν κάτι το ξεχώριζε από τα υπόλοιπα Gaumont ήταν οι απίστευτα ευρύχωρες αποστάσεις μεταξύ των σειρών των καθισμάτων (115 εκ.) και οι πολύ μεγάλες οθόνες (από τοίχο σε τοίχο σχεδόν), ακόμα και στις μικρότερες αίθουσες. Πολύ εντυπωσιακό υπήρξε ανέκαθεν και το φουαγέ του, ένας τεράστιος, ανοιχτός χώρος στο ισόγειο που φιλοξενεί και το μπαρ, από όπου σκάλες και ασανσέρ οδηγούν στα τρία πλέον επίπεδα του συγκροτήματος όπου βρίσκονται οι αμφιθεατρικές αίθουσες. Το 2002, το σινεμά μεγαλώνει, προσθέτοντας επιπλέον 7 αίθουσες, οι οποίες καταλαμβάνουν τον χώρο επάνω από τις προϋπάρχουσες 2 έως 8. 

Η φωτογραφία της αίθουσας IMAX είναι από το site της Disneyland Paris



Φωτογραφίες από το site των Cinémas Pathé Gaumont

Καθώς τα χρόνια περνούν, το πολυσινεμά της Gaumont ακολουθεί φυσικά τις νέες τεχνολογίες σε ήχο και εικόνα, ενώ τον Απρίλιο του 2005 πραγματοποιεί και τη μεγάλη τομή, εντάσσοντας στο δυναμικό του και αίθουσα ΙΜΑΧ, μία από τις πρώτες στη Γαλλία και αυτήν με τη μεγαλύτερη οθόνη εντός multiplex, που απλώνεται σε 390 τ.μ. Η νέα αίθουσα ΙΜΑΧ καταλαμβάνει τη θέση της αίθουσας 11, για τις ανάγκες της οποίας όμως το κτίριο επεκτείνεται. Τον Δεκέμβριο του 2016, η αίθουσα ΙΜΑΧ αποκτά τεχνολογία λέιζερ, προσφέροντας πλέον εικόνα ανάγλυφη για μια εμπειρία καθηλωτική, συνδυαστικά με τον κρυστάλλινο ήχο των 12.000 watt.

Ακολουθώντας τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις, το 2019 το Gaumont Disney Village αποκτά και αίθουσα 4DX, μετατρέποντας ανάλογα την αίθουσα 6 του συγκροτήματος. Τώρα πια, οι θεατές βιώνουν την ταινία με εφφέ κίνησης, δονήσεων, κραδασμών, αέρα, νερού και καπνού, που μεταφέρουν τη δράση της ταινίας από την οθόνη μέσα στον χώρο. Οι αίθουσες 4DX και IMAX προσφέρουν την εναλλακτική κάποιων λίγων προβολών στην πρωτότυπη γλώσσα με γαλλικούς υπότιτλους.

Σήμερα, το συγκρότημα Gaumont Disney Village φιλοξενεί συνολικά 3.725 θεατές, με τον καταμερισμό των θέσεων ως εξής: Αίθουσα 1: 620 (με τη δεύτερη μεγαλύτερη οθόνη του σινεμά, έκτασης 275 τ.μ.), Αίθουσα 2: 364, Αίθουσα 3: 218, Αίθουσα 4: 187, Αίθουσα 5: 189, Αίθουσα 6 (4DX): 92, Αίθουσα 7: 179, Αίθουσα 8: 179, Αίθουσα 9: 344, Αίθουσα 10: 191, Αίθουσα 11 (ΙΜΑΧ): 581, Αίθουσα 12: 155, Αίθουσα 14: 155, Αίθουσα 15: 150, Αίθουσα 16: 188. Μην αναζητήσετε τη αίθουσα 13, αφού τα  πολυσινεμά του ομίλου Pathé Gaumont συνήθως την αφήνουν εκτός αρίθμησης.

Gaumont Disney Village

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)