Κινηματογράφοι - UGC Montparnasse (Παρίσι)

 


Η αίθουσα 4 (Prestige)

Η αίθουσα 2 (Οι φωτογραφίες του μπαρ και των αιθουσών είναι από το site της UGC)

Λίγα νούμερα πιο κάτω από το UGC Rotonde, στο 83 της Λεωφόρου Μονπαρνάς, πολύ κοντά στον σταθμό και εν μέσω όλων των μπρασερί, των μπιστρό και των πολύχρωμων καταστημάτων, συναντάμε το έτερο πολυσινεμά της αλυσίδας UGC στο εμβληματικό καρτιέ, το UGC Montparnasse. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 7 αιθουσών, συνολικής χωρητικότητας 1496 θέσεων, στο ισόγειο ενός κτιρίου γραφείων που κατασκευάστηκε στις αρχές των '70s. Μέχρι τότε, στη θέση του 10όροφου κτιρίου βρίσκονταν τα γραφεία της κινηματογραφικής εταιρείας Cinéac-France, η οποία τα κατεδάφισε για να αναγείρει τη νέα, πιο μοντέρνα -κατά τις επιταγές της εποχής- έδρα της. Πολύ λογικά, αποφασίζει παράλληλα να εντάξει στο νέο οικοδόμημα και έναν κινηματογράφο, ο οποίος ανοίγει τις πόρτες του στις 20 Σεπτεμβρίου 1972 με το όνομα "Monparnasse 83", με άλλα λόγια, τη διεύθυνσή του. Το Montparnasse 83 υπήρξε το πρώτο πολυσινεμά του Μονπαρνάς, αρχικά με 3 αίθουσες, 500, 310 και 150 θέσεων αντίστοιχα. Η πρωτιά αυτή σε συνδυασμό με τη φουτουριστική όψη του, προκάλεσε το ενδιαφέρον των θεατών και το σινεμά σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, ξεχώριζαν οι δύο μεγάλες αίθουσες με την αμφιθεατρική τους διάταξη, τις μεγάλου μεγέθους οθόνες και την εντυπωσιακή αυλαία που είχε να επιδείξει η μεγαλύτερη, των 500 θέσεων. Η επιτυχία του "Monparnasse 83" ήταν τέτοια που η εταιρεία αποφάσισε να ανοίξει για το κοινό και την αίθουσα επαγγελματικών προβολών του κτιρίου, που πλέον αποτελεί την αίθουσα 4 του συγκροτήματος, με 99 θέσεις και σύστημα οπίσθιας προβολής. 

Το 1983 ο κινηματογράφος αγοράζεται από την UGC και φυσικά παίρνει το σημερινό του όνομα "UGC Montparnasse". Λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, η εταιρεία αγοράζει και άλλους χώρους στο κτίριο όπου και κατασκευάζει τρεις νέες αίθουσες (200, 190 και 175 θέσεων), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 7 και αλλάζοντας την αρίθμησή τους. Ταυτόχρονα βελτιώνει την εμφάνιση στις υπάρχουσες, μεγαλώνοντας όπου αυτό ήταν εφικτό και τις οθόνες, ενώ δημιουργεί για πρώτη φορά χώρους υποδοχής και μπαρ που πιο πριν δεν υπήρχαν. Η πρόσβαση στις τρεις νέες αίθουσες γίνεται από έναν μακρύ, σκεπαστό εξωτερικό διάδρομο με γυάλινες επιφάνειες. Έκτοτε ο κινηματογράφος έχει ανακαινισθεί αρκετές φορές, ενώ σήμερα είναι πλήρως εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας, προβάλλοντας τις ταινίες στην πρωτότυπη εκδοχή τους με γαλλικούς υπότιτλους. Η σημερινή διάταξη των αιθουσών έχει ως εξής: Αίθουσα 1: 112 θέσεις, Αίθουσα 2: 296, Αίθουσα 3: 81, Αίθουσα 4 (Prestige): 501, Αίθουσα 5: 143, Αίθουσα 6: 174, Αίθουσα 7: 189. Στις φωτογραφίες, η Αίθουσα 4 και η Αίθουσα 2 είναι οι αρχικές 1 και 2 του Montparnasse 83.

Να σημειώσουμε ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης του, η Cinéac-France, ήταν η μετεξέλιξη της εταιρείας που κατείχε τα γνωστά μας "Σινεάκ" (Cinémas d' Actualité, Κινηματογράφοι Επικαίρων με άλλα λόγια), στη Γαλλία, το Βέλγιο την Ολλανδία αλλά και στην Ελλάδα. 

UGC Montparnasse

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)