Ah-ga-ssi (2016)


Διεθνής τίτλος: The handmaiden
Ελληνικός τίτλος: Η υπηρέτρια

Δραματική ταινία της CJ Entertainment, σε σκηνοθεσία Παρκ Τσαν-γουκ, με τους Μιν-Χη Κιμ, Κιμ Τάε-ρι, Γιουνγκ-γου Χα, Τζιν-γου Τζο, Σο-ρι Μουν. 

Μια νεαρή φτωχή κοπέλα, στην υπό ιαπωνική κατοχή Κορέα, αναλαμβάνει χρέη υπηρέτριας μιας πλούσιας, αλλά εύθραυστης γιαπωνέζας που ζει σε μια έπαυλη με τον θείο της, μετά το θάνατο της μητέρας της και της θείας της. Όμως, στην πραγματικότητα, η υπηρέτρια είναι μέλος συμμορίας απατεώνων που σκοπό έχουν να φάνε την περιουσία της πλούσιας κληρονόμου. 

O Παρκ Τσαν-γουκ επιστρέφει στην πατρίδα του, αλλά στις αποσκευές του μεταφέρει τον δυτικό πολιτισμό, έχοντας ως οδηγό το μυθιστόρημα Fingersmith της Σάρα Γουώτερς, γραμμένο το 2002 και μεταφερμένο ήδη από το BBC στην τηλεόραση ως μίνι σήριαλ το 2005. Η βικτωριανή εποχή του βιβλίου μεταφέρεται στην Κορέα των '30s, όταν υπό ιαπωνική κατοχή οι κοινωνικές τάξεις είχαν διαβληθεί και το περιβάλλον θύμιζε αρκετά την Αγγλία του Ντίκενς. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αφηγείται ο σκηνοθέτης την ιστορία του, χωρισμένη σε τρία μέρη, τα οποία ανατρέπουν αριστοτεχνικά το ένα το άλλο. 

Με μια ώριμη ματιά, βαθιά συναισθηματική αλλά και με ένα απόμακρο ειρωνικό χιούμορ, αφηγείται μια ιστορία πάθους, εξαπάτησης και εκδίκησης που λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα. Με κάθε εικόνα του να θυμίζει πίνακα και με ένα πλήρες καστ χαρακτήρων (εξαιρετική και μαγική η Μιν-χη Κιμ στο ρόλο της γιαπωνέζας κυράς, αλλά και η Σο-ρι Μουν στο σύντομο ρόλο της θείας της), ο Παρκ Τσαν-γουκ στήνει ένα γαϊτανάκι ανατροπών, κινηματογραφεί τις πιο αισθησιακές ερωτικές στιγμές και αφήνει το υπέροχο μουσικό θέμα του Γεόνγκ-γουκ Τζο να δώσει τον ρυθμό της έκστασης. Βέβηλο, πανέμορφο, βίαιο και υπνωτιστικό κρατά το τέμπο του μέχρι τέλους παρά τη σχετικά μεγάλη του διάρκεια και ευλογείται από κάποιες σπουδαίες σκηνές. Κόντρα σε αυτά που θα σας πουν ή θα διαβάσετε, η πιο ερωτική σκηνή της ταινίας (αλλά και του σινεμά, γενικότερα), είναι εκείνη της ανάγνωσης του βιβλίου από τη λαίδη Χιντέκο, μπροστά σε ένα τσούρμο ξαναμμένους γέροντες. Ποίημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)