Κινηματογράφοι - Ίλιον




Νέος σχετικά κινηματογράφος της πιάτσας της Πατησίων, το Ίλιον ξεκίνησε το 1970 και μέχρι το τέλος λειτούργησε πιστός στο ύφος του και στον προγραμματισμό του που τον ξεχώριζαν από τα άλλα σινεμά της περιοχής. Σε μια πιάτσα που έσφυζε από κινηματογραφική ζωή, το Ίλιον, σε μια μικρή κάθετο της Πατησίων, στην οδό Τροίας (από την οποία μάλλον πήρε και το όνομά του), έκρινε από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του ότι έπρεπε να διαφοροποιηθεί. Κινηματογράφος τέχνης τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, το Ίλιον επέμενε είτε σε αφιερωματικό προγραμματισμό είτε σε πιο σινεφίλ προτάσεις, εντός του δικτύου διανομής. 

Ήσυχο σινεμά, δεν έγινε ποτέ πρώτης γραμμής, αλλά είχε πάντοτε το κοινό του. Πέρασε διάφορες φάσεις ανακαινίσεων, χωρίς να προδώσει ποτέ το στυλ του, ενώ μέσα στα χρόνια του 2000 εξοπλίστηκε με νέες πολυθρόνες και ήχο Dolby Stereo. Σε μια γειτονιά, όμως, που έφθινε κινηματογραφικά, το Ίλιον έδειξε να μην αντέχει ούτε αυτό, οπότε τη σαιζόν 2011-2012 έμεινε κλειστό. Ευτυχώς, όμως, μια χρονιά αργότερα, το Ίλιον περνά στη νέα του φάση. Στη φιλοσοφία του γειτονικού "Τριανόν", και το Ίλιον φιλοξενεί μουσική σκηνή και παράλληλα με τις προβολές λειτουργεί ως ένας πολυχώρος τέχνης. Ανακαινίζεται ξανά, αποκτά ψηφιακό ήχο, ενώ αφαιρούνται κάποιες σειρές καθισμάτων από την πλατεία για να δώσουν χώρο στη μικρή υπερυψωμένη σκηνή. 

Ας το επισκεφθούμε, όμως, πιο αναλυτικά. Η είσοδος του κινηματογράφου είναι επί της οδού Τροίας, μιας μικρής καθέτου της Πατησίων, στο ύψος της Αγγελοπούλου, από την οποία είναι και ορατό (βρίσκεται μόλις μερικά βήματα από την Πατησίων). Μια μεγάλη φωτεινή νέον φούξια ταμπέλα με το όνομα του κινηματογράφου μάς υποδέχεται από τη γωνία κιόλας και μας οδηγεί στην φωτισμένη του είσοδο. Σε ένα λιτό κτίριο, χτισμένο ειδικά για το σινεμά, ανάμεσα σε δύο ψηλές πολυκατοικίες, το Ίλιον με τα φώτα του δίνει σήμερα ζωή στον δρόμο. Φωτογραφίες και αφίσες ταινιών ολόγυρα και το ταμείο στη μέση της εισόδου, δίπλα ακριβώς από την τζαμόπορτα στα αριστερά του που οδηγεί στο φουαγέ και στο μπαρ, έναν υπέροχο χώρο, πολύ κομψά διακοσμημένο που θα μπορούσε να είναι και μικρό καφέ. Τραπεζάκια με ψάθινες καρέκλες καφενείου, δίπλα σε δερμάτινες πολυθρόνες, δίνουν τον τόνο, μπροστά από την πέτρινη μπάρα που κοιτάζει ένα εκθετήριο γεμάτο από κινηματογραφικές μηχανές προβολής, σαν ένα μικρό, άτυπο μουσείο. Αφίσες ταινιών στους τοίχους και δύο τηλεοράσεις που παίζουν τρέηλερ των ταινιών της σαιζόν ολοκληρώνουν το φιλόξενο και σινεφίλ σκηνικό. Πίσω από το μπαρ βρίσκεται η αίθουσα Ilion Live που φιλοξενεί παράλληλες εκδηλώσεις. 

Η πρόσβαση στην αίθουσα γίνεται από την πόρτα δεξιά της εισόδου, ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, αφού κατ' ουσίαν ο κινηματογράφος βρίσκεται στον ημιώροφο του κτιρίου, επάνω από τον χώρο που φιλοξενεί το μπαρ. Τα σκαλιά οδηγούν ακριβώς στην οθόνη, οπότε με στροφή 180 μοιρών αντικρίζεις την αίθουσα που είναι κατά έναν δικό της τρόπο συναρπαστική. Απίστευτα ψηλοτάβανη, έχει και εξώστη (στον οποίο ανεβαίνετε από τις εσωτερικές σκάλες που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα) με το μπαλκόνι του  διακοσμημένο με ρετρό φιγούρες του Σαρλώ και του Χοντρού και του Λιγνού. Μπλε καθίσματα άνετα τοποθετημένα μεταξύ τους και με την πρώτη σειρά πολύ πίσω από την οθόνη (όπως είπαμε για να δώσει χώρο στη σκηνή για τα live) δημιουργούν την εντύπωση μιας privé αίθουσας προβολής. η οποία ενισχύεται από τους τρεις καναπέδες με τραπεζάκια που βρίσκονται στην πρώτη σειρά. Η οθόνη (μετρίου αλλά ικανοποιητικού μεγέθους) βρίσκεται στο ιδανικό ύψος για άνετη θέαση από οποιοδήποτε σημείο της πλατείας ή του εξώστη. Πραγματικά, πρόκειται για τις πιο φιλικές κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, γιατί κατά κάποιον τρόπο δεν έχει την τυπική διάταξη μιας αίθουσας, θυμίζοντας περισσότερο σαλόνι ή ιδιωτικό χώρο προβολής. Στα ατού του κινηματογράφου έρχονται να προστεθούν η εξαιρετική ψηφιακή του προβολή και ο δυνατός και κρυστάλλινος ψηφιακός ήχος με πολύ καλή ακουστική και surround. 

Το Ίλιον ανέστειλε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2019. Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022 ως θέατρο Nous Creative Space.

Ίλιον
Τροίας 34, Πατησίων

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.




Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Europa" -διανομή: Ama Films

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)