ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Νιρβάνα Cinemax (2 αίθουσες)

Αίθουσα 1

Αίθουσα 2

O νέος διάδρομος που οδηγεί στις δύο αίθουσες

Η είσοδος το 2019 με την προσθήκη του 1+2 στην επιγραφή

Η αίθουσα το 2016

Η είσοδος το 2016


Μέλος της ισχυρής και σήμερα (μολονότι θρηνεί και αυτή θύματα) κινηματογραφικής πιάτσας των Αμπελοκήπων, η Νιρβάνα είναι ο μοναδικός πλέον εν λειτουργία κινηματογράφος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αφού η Αρζεντίνα είναι κλειστή και εγκαταλελειμμένη, ενώ Ζίνα και Γρανάδα έχουν γίνει θέατρα (το σημερινό Λαμπέτη). Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1937 ως θερινός, ακριβώς στην ίδια θέση, επεκτάθηκε κάπου μετά τον πόλεμο και λέγεται πως ήταν ο μεγαλύτερος των Αμπελοκήπων και ένας από τους μεγαλύτερους της Αθήνας. Το 1964 κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε πολυκατοικία, στο ισόγειο της οποίας λειτούργησε το 1966 ο σημερινός χειμερινός. Α' Προβολής, υπήρξε ήσυχος κινηματογράφος, πιο πολύ με τον αέρα του κινηματογράφου γειτονιάς, ακόμα κι όταν η πιάτσα των Αμπελοκήπων γιγαντώθηκε. Ανακαινιζόταν συχνά, ποτέ όμως ριζικά, και μάλιστα αντιστάθηκε σθεναρά στην τάση των '90s να "σπάσει" σε δύο αίθουσες. Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα περνά στα χέρια της αλυσίδας Cinemax, υπόκειται σε μία ακόμη ανακαίνιση, που τη φέρνει πιο κοντά στη νέα εποχή αιθουσών, αλλά διατηρεί και ακόμη περισσότερο αναδεικνύει την αρχοντιά της. Και έρχεται το 2018, όταν με το τέλος της χειμερινής σαιζόν μαθαίνουμε πως η Νιρβάνα θα γίνει "διπλή". Οι εργασίες κράτησαν όλο το καλοκαίρι και ομολογώ πως είχαν προκαλέσει ανησυχία ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αφού δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε πώς μία τόσο μακρόστενη και με σχετικά χαμηλή οροφή αίθουσα μπορούσε να σπάσει στα δύο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όμως, φαίνεται πως διέψευσαν επιτυχώς τους φόβους όλων μας.

Η είσοδος βρίσκεται επί της Αλεξάνδρας, στην πλευρά της ανόδου προς τους Αμπελοκήπους, πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό, και είναι ιδιαζόντως κινηματογραφική. Η παλιά φωτεινή επιγραφή διατηρείται ολόφρεσκη με την ίδια γραφή μεν αλλά και με την προσθήκη του λογοτύπου της Cinemax, να κυριαρχούν στο προτεταμένο επί του πεζοδρομίου στηθαίου. Από τον Οκτώβριο του 2018 προστέθηκε και ένα φωτεινό 1+2 να τονίζει τον "δυαδικό" χαρακτήρα της νέας εποχής. Μεγάλη πινακίδα στην πρόσοψη φέρει την αφίσα των ταινιών που προβάλλονται, ενώ ταμπλώ πάνω στο πεζοδρόμιο φιλοξενούν φωτογραφίες και τα προσεχώς. Δυο-τρία σκαλάκια κάτω από το επίπεδο της οδού οδηγούν, μετά την τζαμόπορτα, στο λόμπυ που φιλοξενεί και το ταμείο λίγο πιο μέσα, ενώ ολόγυρα υπάρχουν προθήκες με φωτογραφίες. Λίγα βήματα πιο πέρα βρίσκεται το μπαρ, μεγάλο, φιλόξενο, κομψό και φυσικά πλήρως εξοπλισμένο. Το φουαγέ της Νιρβάνας είναι ομολογουμένως από τα πιο ευρύχωρα και κομψά σε όλη την Αθήνα, με καναπέδες, τραπεζάκια, χαλιά και βιβλιοθήκες να δημιουργούν μια πολύ ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Μέχρι εδώ, τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν προδίδει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο εσωτερικό. Η πόρτα που οδηγούσε στη μακρόστενη αίθουσα με τις μπλε πολυθρόνες και τις τοιχογραφίες, βρίσκεται πάντα εκεί, μόνο που τώρα μας βάζει σε ένα διάδρομο σχήματος "Γ", με φωτεινό πράσινο χρώμα στην οροφή και τους τοίχους, ο οποίος μας οδηγεί στις δύο αίθουσες. Πολλά ταμπλώ με αφίσες ταινιών και έντονος φωτισμός δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση. Ουσιαστικά, αυτό που έχει συμβεί είναι πως η παλιά αίθουσα "μοιράστηκε" κάθετα στα δύο, με τις οθόνες της κάθε μίας να "εφάπτονται" στην πλάτη τους, χωρίς να έχουν στερηθεί κατά τον τρόπο αυτό τίποτα ουσιαστικό ως προς το μέγεθός τους. Η πρόσβαση για την αίθουσα 1 (που είναι και η λίγο μεγαλύτερη από τις δύο) γίνεται στα αριστερά του εσωτερικού διαδρόμου, και σας βάζει στη μέση περίπου της αριστερής της πλευράς, αφού το πίσω της μέρος βρίσκεται ουσιαστικά επάνω από το κεφάλι σας, στην οροφή του νέου διαδρόμου. Φωτεινή, αμφιθεατρική πλέον, με τα ίδια μπλε χρώματα στους τοίχους αλλά πολύ κομψές γκρι πολυθρόνες, η αίθουσα 1 σε τίποτα δεν θυμίζει την παλιά Νιρβάνα, αλλά και σε τίποτα δεν προδίδει την αισθητική και τη φιλόξενη, διακριτική της πολυτέλεια. Με τις πολυθρόνες σε τρία μπλοκ και με δύο κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους, η θέαση προς τη μεγάλη οθόνη είναι απρόσκοπτη. Ψηφιακή εικόνα υψηλής ποιότητας και ήχος Dolby Surround 7.1, δυνατός και με βαθιά μπάσα εγγυώνται την ποιότητα της προβολής.

Για την αίθουσα 2, πηγαίνετε στη δεξιά πλευρά του διαδρόμου υποδοχής, στο τέλος του στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε μέχρι τη μέση περίπου, στο σημείο όπου οι δύο αίθουσες εφάπτονται στις οθόνες τους. Εκεί υπάρχουν οι είσοδοι και για τις δύο αίθουσες, αλλά χρησιμοποιείται πρωτίστως αυτή για τη 2 που σας βάζει στην αριστερή πλευρά της οθόνης. "Καθρέφτης" της 1, η Νιρβάνα 2 κομπάζει την ίδια αμφιθεατρική, φωτεινή ατμόσφαιρα και τις ίδιες (απλά ελαφρώς λιγότερες σε αριθμό) γκρίζες πολυθρόνες, επίσης σε τρία μπλοκ και με δύο κάθετους διαδρόμους. Στην αριστερή της πλευρά,βρίσκεται μάλιστα και ένα άτυπο θεωρείο. Η οθόνη είναι το ίδιο μεγάλη με αυτήν της αίθουσας 1, με την προβολή να μοιράζεται τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά ποιότητας. Αξίζει  να σημειωθεί πως και στις δύο αίθουσες έχουν διατηρηθεί αλλά και αναδειχθεί φωτιστικά τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά της αρχικής οροφής, όπως και το ίδιο μπλε χρώμα στους τοίχους.

Νιρβάνα
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 192, Αμπελόκηποι
Στάση μετρό: Αμπελόκηποι (Γραμμή 3)
Στάσεις λεωφορείου και τρόλλεϋ: Σταθμός Αμπελόκηποι (γραμμές 14, 18, 19, 230, Α7, Β5), Υγειονομικό (γραμμή 610), Αθήναιον (γραμμές 3, 10, Χ14), Πλατεία Αμπελοκήπων (γραμμές 3, 10, 550, Α5, Χ14), Γαλαξίας (γραμμή Α5)


Πρόγραμμα του 2019 για την ταινία "Στην πύλη της αιωνιότητας" -διανομή: Odeon


Πρόγραμμα του 2019 για την ταινία "Αγάπη είναι" -διανομή: One from the heart

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)