Κινηματογράφοι - Έλλη



Κινηματογράφος-σημείο αναφοράς του κέντρου της Αθήνας, η Έλλη στέκει αγέρωχη στη θέση της, στην οδό Ακαδημίας, απέναντι από τη Λυρική (ή τουλάχιστον, απέναντι από το Ολύμπια, αφού η Λυρική δεν ζει πλέον εκεί), από το 1952. Η αρχή της ιστορίας της δεν ήταν τόσο ένδοξη. Η Ακαδημίας θεωρείτο παράκεντρος δρόμος, καθώς Πανεπιστημίου και Σταδίου φιλοξενούσαν τις χλιδάτες αίθουσες. Η Έλλη, εκεί που βρισκόταν, είχε να ανταγωνιστεί απέναντι τον κινηματογράφο Ίρις, στη γωνία με την Ιπποκράτους. Διαβάζω πως στα ξεκινήματά της, η Έλλη προσανατόλιζε τον προγραμματισμό της κυρίως σε ελληνικές ταινίες, αφού με τις ξένες δεν μάζευε κόσμο. Μάλιστα το γεγονός ότι το σινεμά ήταν υπόγειο και με μια αδιάφορη είσοδο δεν βοηθούσε την κατάσταση.

Το 1972 κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα που θα την αναδείκνυε σταδιακά σε πρωταγωνιστή των αθηναϊκών αιθουσών. Από τη μία, ανακαινίζεται ουσιαστικά, η πρόσοψη αποκτά την εντελώς 70s φωτεινή επιγραφή  που τρέχει στο στηθαίο επάνω από την είσοδο του σινεμά αλλά και ακόμη πιο πέρα, η αίθουσα σουλουπώνεται και αποκτά οθόνη σινεμασκόπ και το κυριότερο, αλλάζει προγραμματισμό και στρέφεται σε πιο σινεφίλ επιλογές, δημιουργώντας ταυτότητα κοινού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ταινίες που έπαιζε προκαλούσαν αντιδράσεις, με αποκορύφωμα το τραγικό περιστατικό του 1978, όταν κατά τη διάρκεια της προβολής μιας σοβιετικής ταινίας, ωρολογιακή βόμβα εκρήγνυται μέσα στην αίθουσα με τραγικό απολογισμό 18 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 σοβαρά.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην ιστορία της ήταν στις αρχές των '90s όταν μια ριζική ανακαίνιση την αναμορφώνει αισθητικά και ανεβάζει τον πήχυ της αρχιτεκτονικής εμφάνισης μιας κινηματογραφικής αίθουσας. Παράλληλα, αλλάζει καρέκλες, σαφώς πιο άνετες από τις παλιές, αλλά κάπως σκληρές, και εξοπλίζεται με Dolby SR. Ο προγραμματισμός της εξακολουθεί να είναι σινεφίλ, αλλά πιο "σαλονάτος", αφήνοντας τότε τα πιο σκληροπυρηνικά ανεξάρτητα για το Άστυ. Σήμερα, η Έλλη κρατά την ίδια ταυτότητα στις ταινίες που προβάλλει εκτός κάποιων εξαιρέσεων πιο εμπορικών τίτλων, ανωμαλία που έχει προκληθεί και σε άλλες αίθουσες του κέντρου, μετά την προσωρινή (εύχομαι) απώλεια του Αττικού και του Απόλλωνα.

Η είσοδος επί της Ακαδημίας, φωτεινή και λαμπερή, διατηρεί όλα τα εικαστικά στοιχεία της ανακαίνισης του '72, με τη γραφή και τις λάμπες φθορισμού στην οροφή του στεγάστρου που φωνάζουν '70s από μακριά. Όμως, ταμπλώ, ταμείο και τζαμένιες πόρτες εισόδου έχουν την υψηλή νέα αισθητική της ανακαίνισης των '90s. Το ταμείο βρίσκεται στα αριστερά της εισόδου, ενώ δεξιά, αριστερά και μπροστά κυριαρχούν τα ταμπλώ με τις φωτογραφίες από τις ταινίες της σαιζόν. Μετά την τζαμένια πόρτα, κατεβαίνετε τα σκαλιά που οδηγούν στην αίθουσα (ευθεία μπροστά) ή στο μπαρ, λίγα σκαλιά πιο κάτω και ακριβώς πίσω σας. Ξύλο και λευκό κυριαρχούν στους χώρους υποδοχής, με ενδιαφέροντα φωτιστικά σώματα, τα οποία θα συναντήσετε και μέσα στην αίθουσα.

 Λευκοί τοίχοι, με κομψές εξοχές που "αγκαλιάζουν" τα περιφερειακά ηχεία, όμορφα φωτιστικά, γκρίζες πολυθρόνες και καφέ κουρτίνες (από τις λίγες αίθουσες που όχι μόνο τις διατήρησαν αλλά και τις λειτουργούν) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα σας υποδεχθούν στη μεγάλη σχετικά αίθουσα του κινηματογράφου. Το πάτωμα είναι επικλινές, αλλά όχι αμφιθεατρικό, με αποτέλεσμα όσο πιο μπροστά κάθεσαι τόσο πιο ψηλά να βρίσκεται η οθόνη, γι' αυτό ίσως ο εξώστης -κατ' εξαίρεση στην Έλλη όπως και στο κλειστό πλέον Άστρον των Αμπελοκήπων- να έχει καλύτερη γωνία θέασης και ύψος ως προς αυτήν. Η προβολή είναι ψηφιακή υψηλών προδιαγραφών και ο πολυκάναλος ήχος είναι πολύ βελτιωμένος σήμερα, σε δυνατή ένταση και με καλά μπάσα. Η Έλλη είναι μέλος των Europa Cinemas.

Έλλη
Ακαδημίας 64


Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Το δικό μου Άινταχο" -διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 1992 για την ταινία "Όλα τα πρωινά του κόσμου" -Διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 1996 για την ταινία "Μυστικά και ψέματα" -διανομή: Ama Films


Πρόγραμμα του 1997 για την ταινία "Κοφτερό λεπίδι" -διανομή: Σπέντζος Φιλμ


Πρόγραμμα του 2000 για την ταινία "Ψωμί και τριαντάφυλλα" -διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 2005 για την ταινία "9 τραγούδια" -διανομή Playtime


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)