ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Γαλαξίας (2 αίθουσες)

Αίθουσα 1
Αίθουσα 2

Κλασσικός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, με αδιάκοπη λειτουργία από το 1964. Καταλαμβάνει σήμερα τη θέση του παλιού θερινού Αθηναία, ο οποίος κατεδαφίστηκε για να δώσει τη θέση του σε πολυκατοικία, στο ισόγειο της οποίας βρίσκεται το σημερινό σινεμά. Α'-Β' Προβολής αρχικά, στην Α' Προβολή από το 1965, ο Γαλαξίας δεν απέκτησε ποτέ την αίγλη της οποίας έχαιραν ο Δαναός και το Αθήναιον, αλλά αυτό δεν του στέρησε ποτέ τη δημοφιλία, κυρίως χάρη στη φροντισμένη του αίθουσα και τον προγραμματισμό των ταινιών του. Ανακαινίζεται ριζικά για πρώτη φορά το 1996, αποκτά ήχο Dolby Digital και DTS, αλλάζει καθίσματα και διακοσμεί με χρωματικά πάνελ τη μεγάλη, μακρόστενη αίθουσά του. Πέντε χρόνια αργότερα, "σπάει" σε δύο αίθουσες, με τον μικρότερο Γαλαξία 2 να καταλαμβάνει το πίσω μέρος της παλιάς μεγάλης αίθουσας. 

Ας τον επισκεφθούμε, όμως πιο αναλυτικά. Ο Γαλαξίας βρίσκεται στην αρχή της Μεσογείων, στη συμβολή της με τη Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα στον Πύργο Αθηνών. Μια κομψή και διακριτική φωτεινή επιγραφή στο στηθαίο του μπαλκονιού ανακοινώνει το όνομά του, ενώ ένα μεγάλο πάνελ φιλοξενεί τις ταινίες που προβάλλονται. Δύο κολώνες με μεταλλική ένδυση και φωτιστικά στοιχεία ολοκληρώνουν τη διακόσμηση της εισόδου, ενώ στο πεζοδρόμιο υπάρχουν σταθερά τα ταμπλώ με φωτογραφίες ταινιών. Κάποτε, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών που βρισκόταν στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας είχε μια τεράστια φωτεινή πινακίδα σε όλο το μπαλκόνι, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να χάνεις το όνομα του σινεμά, ακόμα και από απόσταση λίγων μέτρων, προκαλώντας έριδες με τους ιδιοκτήτες. 

Το ταμείο βρίσκεται στα αριστερά, αμέσως μετά την τζαμόπορτα της εισόδου. Στον χώρο υποδοχής υπάρχουν παντού πάνελ με τα προσεχώς, ενώ λίγα σκαλάκια πιο κάτω οδηγούν στις αίθουσες και στο πραγματικά μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο μπαρ στα αριστερά. Συνεχίζοντας ευθεία από τα σκαλάκια, μετά το ταμείο, συναντάμε την αίθουσα 1 ευθεία στον διάδρομο, και την αίθουσα 2 αμέσως μπροστά μας και ένα τσικ αριστερά. Η αίθουσα 1 δεν έχει αλλάξει σε τίποτα μετά την απόκτηση του Γαλαξία 2, απλά έχει χάσει μήκος και έχει αποκτήσει ένα άτυπο μπαλκόνι στο πίσω μέρος, στο οποίο βρίσκεται η νέα καμπίνα προβολής, που στηρίζεται σε κολώνες που θα δείτε στο πίσω μέρος της αίθουσας (κατάφατσα, μπαίνοντας μέσα από την πλαϊνή -πλέον- είσοδο). Βαθύ μπλε-μωβ χρώμα στους πλαϊνούς τοίχους, ασορτί με την ταπετσαρία στα καθίσματα, κοντράρει κομψά τα παράλληλα πορτοκαλί πάνελ που διακοσμούν τον χώρο. Ψηλοτάβανη, ολοφώτιστη αίθουσα, με τα καθίσματα σε τρία μπλοκ με δύο κάθετους διαδρόμους, και με μεγάλη οθόνη, ο Γαλαξίας 1 εξακολουθεί να φαντάζει ολόφρεσκος και μοντέρνος, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από τη διακόσμηση της ανακαίνισης του 1996. Η προβολή είναι φυσικά ψηφιακή, ο ήχος Dolby Digital,, αλλά, εν αντιθέσει με τον Γαλαξία 2, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική. 

Πάμε τώρα στο μικρό αδελφάκι, στη νεότευκτη αίθουσα 2. Χωροταξικά, όπως είπαμε, καταλαμβάνει το πίσω μέρος της παλιάς μεγάλης αίθουσας, αλλά σε κάθετη διάταξη με αυτήν (τη σημερινή 1). Η είσοδος γίνεται και στη 2 από το πλάι, και οδηγεί δίπλα ακριβώς από την οθόνη. Σε αντίθεση με την αίθουσα 1, η 2 είναι αμφιθεατρική, με έναν κάθετο διάδρομο να χωρίζει τα καθίσματα (ίδια με της 1, προφανώς αυτά που ήδη υπήρχαν όταν ο Γαλαξίας ήταν ένα σινεμά), σε απόλυτη χρωματική αρμονία με τα μωβ διακοσμητικά πάνελ στους πλαϊνούς καφέ-σωμόν τοίχους. Οι διαστάσεις του χώρου δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη οθόνη, αλλά αναλογικά με την αίθουσα είναι ικανοποιητική και επιτρέπει την άνετη θέαση από οποιοδήποτε σημείο. Ψηφιακή προβολή και ευχάριστη έκπληξη ο ψηφιακός Dolby ήχος στον Γαλαξία 2, πολύ πιο καθαρός, κρυστάλλινος και με βαθιά μπάσα, σε σχέση με την αίθουσα 1. 

Γαλαξίας
Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι
Στάση μετρό: Αμπελόκηποι (γραμμή 3)
Στάσεις λεωφορείων και τρόλλεϋ: Γαλαξίας (γραμμές 230, Α5, Β5), Αθήναιον (γραμμές 3, 10, 550, Χ14), Πλατεία Αμπελοκήπων (γραμμές 3, 10, 550, Α5, Χ14), Υγειονομικό (γραμμές 14, 18, 19, 610, 653), Αμπελόκηποι (γραμμές 14, 18, 19, 610, Α7) 



Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Ψυχρός αντίπαλος" -Διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Θανάσιμες ψευδαισθήσεις" -Διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 1992 για την ταινία "Νυχτοβάτες" -Διανομή; Προοπτική


Πρόγραμμα του 1996 για την ταινία "Το νησί του Δρ. Μορώ" -Διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 1996 για την ταινία "Ο πολλαπλός εαυτός μου" -Διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 2000 για την ταινία "Αόρατο άγγιγμα" -Διανομή: Προοπτική

Σχόλια

  1. Μικρή εγκυκλοπαιδική σημείωση, ο Γαλαξίας ξεκίνησε στη Β προβολή γιατί ακόμα τότε μάλλον θεωρήθηκε "απόμερος". Τον κάλυπτε και σε μεγάλο βαθμό η τότε βίλλα Μαργαρίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)