Moby Dick (1956)


Ελληνικός τίτλος: Μόμπυ Ντικ

Περιπέτεια των United Artists/Warner, σε σκηνοθεσία Τζων Χιούστον, με τους Γκρέγκορυ Πεκ, Ρίτσαρντ Μπέηζχαρτ, Λήο Τζεν, Φρίντριχ φον Λέντεμπουρ, Όρσον Γουέλς. 

Ο περιπλανώμενος ναύτης Ισμαήλ βρίσκεται στο φαλαινοθηρικό Πίκοντ, με καπετάνιο τον Έηχαμπ, έναν σκληρό άντρα που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να σκοτώσει τη λευκή φάλαινα που του έκοψε το πόδι. 

Δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Χέρμαν Μέλβιλ στο σινεμά (η πρώτη ήταν το 1930, σε σκηνοθεσία Λόυντ Μπέηκον και στην Ελλάδα είχε παιχτεί με τον τίτλο "Ο θαλασσοκράτωρ"), σε μια μεγάλη παραγωγή που ξεπερνούσε τις τεχνικές αδυναμίες της εποχής. Ο Τζων Χιούστον σε μεγάλα κέφια ενορχηστρώνει ένα άρτιο blockbuster για τα σημερινά δεδομένα, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει για την άρτια παρουσίαση των χαρακτήρων του και την εξαιρετική απεικόνιση της προτεσταντικής κοινωνίας της εποχής. Υπέροχη η επιλογή του Γκρέγκορυ Πεκ για τον ρόλο του Έηχαμπ, σε μια ερμηνεία δυναμική και την ίδια στιγμή εσωτερική, που την αναδεικνύουν μόνο η φωνή και τα μάτια σε ένα κατά τα άλλα ανέκφραστο πρόσωπο. 

Το σενάριο του Τζων Μπράντμπερυ και του Τζων Χιούστον μένει πιστό στη φιλοσοφία του βιβλίου, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί και το στοιχείο της περιπέτειας, με εντυπωσιακά πλάνα και εφφέ. Ένα καστ από β' ρόλους συμπληρώνει το παζλ των υπόλοιπων χαρακτήρων που αναδεικνύονται χωρίς πολυλογίες, ενώ στους πρωταγωνιστές πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε και τη μανιασμένη μουσική του Φίλιπ Σέηντον που δίνει υπόσταση στην τρέλα του Έηχαμπ. Να σημειώσουμε επίσης πως τη χρωματική παλέτα της Technicolor για την ταινία επιμελήθηκε προσωπικά ο Χιούστον ώστε να αποφύγει τα λαμπερά χρώματα του συστήματος και να αποτυπώσει την εικόνα του σε πιο παστέλ γήινες αποχρώσεις. Τέλος, ο Ρίτσανρτ Μπέηζχαρτ (Ισμαήλ) μοιάζει διαολεμένα στον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σε αυτή την ταινία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)