Elle (2016)


Ελληνικός τίτλος: Εκείνη

Δραματική ταινία της SBS, σε σκηνοθεσία Πωλ Βερχόβεν, με την Ιζαμπέλ Υπέρ και τους Λωράν Λαφίτ, Ανν Κονσινιύ, Σαρλ Μπερλίν, Βιρζινί Εφιρά. Ζυντίτ Μαγκρ, Κριστιάν Μπερκέλ, Γιονάς Μπλοκέ, Αλίς Ισαάζ, Ραφαέλ Λενγκλέ. 

Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού, μέσα στο σπίτι της. Πολύ περήφανη, πολύ δυναμική, πολύ επιτυχημένη, αποφασίζει να το αντιμετωπίσει μόνη της ως ένα απλό περιστατικό. Αργεί πολύ να το ανακοινώσει στο οικείο της περιβάλλον, ενώ δεν πηγαίνει ποτέ στην αστυνομία. Τόσο απλά και τόσο τραγικά ξεκινά το κινηματογραφικό ταξίδι στη ζωή μιας γυναίκας, που κάποιες φορές μοιάζει να σηκώνει στους ώμους της το βάρος ολόκληρου του κόσμου και κάποιες άλλες απλά μοιάζει με άκαρδη σκύλα. 

Το μυθιστόρημα "Oh..." του Φιλίπ Ντιζάν (ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο με τον Ντέηβιντ Μπερκ), αποτελεί εξαιρετική πηγή έμπνευσης για τον αγαπημένο σκηνοθέτη, ο οποίος γυρίζει την πρώτη του γαλλόφωνη ταινία, μετά από χρόνια άσκοπης περιπλάνησης στο Χόλλυγουντ. Ο Βερχόβεν, μάστορας του θρίλερ, των ακραίων ερώτων και των κολασμένων χαρακτήρων, βρίσκει εδώ τον καλύτερό του εαυτό και ευλογείται από την πρωταγωνίστριά του, την Ιζαμπέλ Υπέρ που κυριαρχεί (κυριολεκτικά) σε κάθε πλάνο της ταινίας, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ύμνος στη γυναίκα του σήμερα, παραλήρημα ψυχρότητας και λογικής, κινηματογράφος υψηλών απαιτήσεων και υπόδειγμα σκηνοθεσίας και τοποθέτησης β' ρόλων, η ταινία παίζει σε κάθε της καρέ με διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, κρατώντας ταυτότοχρονα την αυτονομία και την ισορροπία της μέχρι τέλους. Η ηρωίδα της είναι ο συνδετήριος κρίκος μιας ολόκληρης ζωής και τριών διαφορετικών γεννεών, ασπίλωτη από την τραγωδία του παρελθόντος, δυνατή απέναντι στον πόνο (που ενδεχομένως και να απολαμβάνει) και με μια αντίληψη ηθικής που αγγίζει την ψυχρή λογική, χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες. Εξαιρετικό σινεμά, εξαιρετικές ερμηνείες, προσεγμένες λεπτομέριεες. Να πούμε στο σημείο αυτό πως ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο ίδιος που είχε γράψει και το "37,2 le matin" που μεταφέρθηκε με τεράστα επιτυχία το 1986 στο σινεμα από τον Ζαν-Ζακ Μπενέξ και έγινε γνωστό ως "Μπέτυ Μπλου".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)