Miss Peregrine's Home for peculiar children (2016) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Μις Πέρεγκριν -Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά

Περιπέτεια φαντασίας της Fox, σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, με τους Εύα Γκρην, 'Εηζα Μπάτερφηλντ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Έλλα Περνέλ, Φίνλαιυ ΜακΜίλλαν, Τζούντι Ντεντς, Ρούπερτ Έβερετ, Άλισον Τζάννεϋ, Κρις Ο'Ντάουντ, Τέρενς Σταμπ. 

Ο μικρός Τζέηκ χάνει τον κόσμο του όταν ο παππούς του βρίσκεται σκοτωμένος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Επηρεασμένος από τις ιστορίες για ένα φανταστικό νησί και τέρατα που τον άκουγε να του αφηγείται χρόνια ολόκληρα, επιμένει να ταξιδέψει στην Ουαλία και να ανακαλύψει ο ίδιος αν οι ιστορίες του παππού του είχαν το παραμικρό ψήγμα αλήθειας. 

Το μυθιστόρημα του Ράνσομ Ριγκς βρίσκει τον ιδανικό διεκπεραιωτή του στον Τιμ Μπάρτον, που επιστρέφει σε αγαπημένους γκοθ κόσμους και σε σύμπαντα παράλληλα με το δικό μας. Και λέω "διεκπεραιωτή", επειδή Μπάρτον διεκπεραιώνει το έτοιμο υλικό που βρήκε στα χέρια του, σωστά μεν, άψυχα δε. Δεν συναντάς πουθενά, εκτός ελαχίστων σκηνών, το πνεύμα του, τον σαρκασμό του και την ειρωνία του που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο σινεμά όλα αυτά τα χρόνια, και απορείς γιατί δεν εμβάθυνε περισσότερο στο σύμπαν της ταινίας ώστε να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από την (άρτια) εικονογράφηση του βιβλίου. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, οφείλουμε να αναρωτηθούμε ποιος άλλος, πέραν του Μπάρτον, ακόμη κι αν όχι στα καλύτερά του, θα μπορούσε να γυρίσει με σοβαρότητα και αληθοφάνεια αυτή την ταινία, χωρίς να πέσει στην παγίδα να γυρίσει μια κοινότοπη περιπέτεια με μεταλλαγμένους, καθώς το βιβλίο μοιάζει πολύ με την ιστορία των X Men και της σχολής για χαρισματικούς νέους του καθηγητή Ξαβιέ. Η Εύα Γκρην είναι καταπληκτική, ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον υπερβολικός (ακόμη και για τα μέτρα της ταινίας), τα πιτσιρίκια όλα πρώτης γραμμής και ο Τέρενς Σταμπ προσδίδει ειδικό βάρος με τη σύντομη εμφάνισή του. Εφφέ, περιπέτεια, αγωνία και μια ολίγη από χιούμορ εξασφαλίζουν δυο ώρες καθαρής διασκέδασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)