A Wrinkle in Time (2018) (ΙΜΑΧ) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Πτυχή στον χρόνο

Περιπέτεια φαντασίας της Disney σε σκηνοθεσία Έηβα ΝτυΒερναί, με τους Όπρα Γουίνφρεϋ, Ρηζ Γουίδερσπουν, Μίντυ Κάλινγκ, Στορμ Ρέιντ, Ληβάι Μίλλερ, Κρις Πάιν, Γκούγκου Μπάθα-Ρω, Ζακ Γαλυφιανάκη.

Η νεαρή Μεγκ προσπαθεί να τα φέρει βόλτα στη ζωή της, μετά την ξαφνική και μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα της πριν πολλά χρόνια. Διακεκριμένος αστροφυσικός εκείνος, είχε αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της ανθρώπινης ύπαρξης. Τόσο η Μεγκ όσο και η μητέρα της θεωρούν με βεβαιότητα πως είναι ακόμα ζωντανός αλλά βρίσκεται σε κάποιον άλλον κόσμο. Και ξαφνικά, εμφανίζονται στη Μεγκ τρία μαγικά πλάσματα που της μιλούν για τον πατέρα της. Αφού την ενημερώνουν πως είναι ακόμα ζωντανός, την προσκαλούν, μαζί με τον αδελφό της και έναν συμμαθητή της, να διασχίσουν το σύμπαν για να τον σώσουν από ένα μεγάλο κακό.

Εντυπωσιακή οπτικά (το 3D είναι φαντασμαγορικό σε ορισμένες σκηνές), υπερ-φιλόδοξη, πλήρης ιδεών, με μεγάλα ονόματα μεταξύ των συντελεστών της και ταυτόχρονα τόσο ξέπνοη ταινία, αργή και χωρίς συναίσθημα. Το τελευταίο δε είναι και το πλέον οξύμωρο, από τη στιγμή που η ίδια η κεντρική ιστορία, η ψυχή της ταινίας έχει να κάνει με το συναίσθημα, την απώλεια του πατέρα, την αγωνία για τη σωτηρία του, τη συγκίνηση της επανασύνδεσης. Κι όμως, η "Πτυχή στον χρόνο", ακόμα κι όταν δεν φλυαρεί ακατάπαυστα, ακόμα κι όταν δείχνει πως πάει να πάρει στροφές, κατορθώνει να παραμένει τόσο ασύνδετη συναισθηματικά που σε εξωθεί να μένεις απλός παρατηρητής, με την ελάχιστη εμπλοκή στην καρδιά και στην ψυχή. Είναι να απορείς, σε μία τόσο μεγάλη και ακριβή παραγωγή, τόσο καλών προθέσεων, πώς τους ξέφυγε όλο αυτό. Σαν ψίθυρος κυλά η ταινία όλη, χωρίς δύναμη, χωρίς κορύφωση, χωρίς ένταση και είναι τόσο κρίμα γιατί αυτό που βλέπεις είναι πανέμορφο. Μέχρι και η μουσική, παρότι μελωδική, μοιάζει να γράφτηκε για άλλη ταινία. Μεγάλη εισπρακτική αποτυχία για το στούντιο, που αποφάσισε να την αποσύρει από τις διεθνείς αγορές (σε κινηματογραφικές αίθουσες παίχτηκε σε ελάχιστες χώρες) και μία πολύ λάθος στιγμή στη φιλμογραφία όλων των συντελεστών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες φαντασίας, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)