Fred Claus (2007)


Ελληνικός τίτλος: Ο αδελφός του Άι Βασίλη

Χριστουγεννιάτικη ταινία της Warner σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Ντόμπκιν, με τους Βινς Βων, Πωλ Τζιαμάτι, Κάθυ Μπέητς, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ρέητσελ Βάις, Κέβιν Σπέησυ, Τζων Μάικλ Χίγκινς, Κρις "Ludacris" Μπρίτζες.

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά ο Νίκολας δεν είναι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια των Κλάους. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε γεννηθεί ο Φρεντ που απολάμβανε όλη την αγάπη και τη στοργή της οικογένειας, έως ότου ήρθε ο μικρός που όχι μόνο ήταν χαριτωμένος και στρουμπουλός, αλλά και καλοσυνάτος μέχρι... αγιοσύνης. Μην αντέχοντας πλέον τους προβολείς να πέφτουν επάνω στον διάσημο κοκκινοφορεμένο αδελφό του, ο Φρεντ φεύγει από τον Βόρειο Πόλο και εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη όπου και αφήνει τον εγωπαθή, εγωκεντρικό και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα του να διακριθεί. Αποκομμένος από την οικογένειά του πάρα πολλά χρόνια (κι ας μη γερνάει με τους δικούς μας ρυθμούς, όπως άλλωστε ουδείς από την οικογένεια των Κλάους), αναγκάζεται να ρίξει τα μούτρα του και να ζητήσει δανεικά από τον αδελφό του, όταν μια μπίζνα με ένα γραφείο στοιχημάτων που ετοιμάζεται να ανοίξει κινδυνεύει να τινάξει τα σχέδιά του στον αέρα. Ο Άι Βασίλης δέχεται να του δώσει τα χρήματα, όχι όμως ως δάνειο αλλά ως μισθό ώστε να έρθει να τον βοηθήσει στον Βόρειο Πόλο με την προετοιμασία των δώρων, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Έχει πλούσιο καστ, ωραία σκηνικά, έξυπνη και αστεία κεντρική ιδέα, έχει και τον Κέβιν Σπέησυ ως ελεγκτή αποδοτικότητας, έτοιμο να κλείσει το εργαστήρι του Άι Βασίλη και να το αναθέσει σε ιδιώτη επιχειρηματία, έχει μερικές πολύ αστείες σκηνές, έχει και όλο το απαιτούμενο χριστουγενιάτικο ω! λα λα που απαιτείται από μια τέτοια ταινία. Ξέρετε τι δεν έχει; Συνοχή. Κάπου πάει να γίνει πιο ενήλικη, κάπου το μαζεύει -αναγκαστικά- για να μην χάσει τον οικογενειακό προσανατολισμό της και κάπου το ρίχνει στις χοντράδες για να μην πλήξει με το πιο σοβαρό χιούμορ το κοινό σε ηλικία νηπιαγωγείου. Κι επειδή τον Στήβεν Σπήλμπεργκ δεν τον είδα μεταξύ των συντελεστών, αυτό το πάντρεμα δεν είναι τόσο επιτυχημένο, εξ ου και η αμηχανία της ταινίας ώρες-ώρες, καθώς και τα χοντροκομμένα αστεία που παραπέμπουν σε σχολική παράσταση. Τι τα θες τι τα γυρεύεις όμως, θα πεις ψέματα αν ισχυριστείς πως δεν περνάς καλά. Έχει τρυφεράδα, έχει ζεστασιά, έχει τον Βινς Βων που το απολαμβάνει και -θα το ξαναπώ-  έχει και τον Κέβιν Σπέησυ ως ελεγκτή αποδοτικότητας, έτοιμο να κλείσει το εργαστήρι του Άι Βασίλη και να το αναθέσει σε ιδιώτη επιχειρηματία. Δηλαδή, τι άλλο θέλετε; Ναι, θα μπορούσε να είναι καλύτερο αλλά αυτό δεν το εμποδίζει από το να είναι διασκεδαστικό και εντελώς απαραίτητο για χριστουγεννιάτικη παρακολούθηση. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)