Born to kill (2017)


Αστυνομική μίνι σειρά του Channel 4, δημιουργία των Κέητ Άσφηλντ και Τρέησυ Μαλόουν, σε σκηνοθεσία Μπρους Γκούντισον, με τους Τζακ Ρόουαν, Ρόμολα Γκαράι, Λάρα Πηκ, Ντάνιελ Μέυς, Ρίτσαρντ Κόυλ.

Ο Σαμ είναι ένα γοητευτικό 16χρονο αγόρι που ζει με τη μητέρα του την οποία ακολουθεί κάποια βράδια και στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Κάπως αποκομμένος από τα παιδιά της ηλικίας του και ολίγον μοναχικός, ο Σαμ δείχνει να απολαμβάνει τις ώρες του εκεί, διαβάζοντας βιβλία και κρατώντας συντροφιά σε ηλικιωμένους που νοσηλεύονται. Με τον πατέρα του εδώ και χρόνια νεκρό, δεν είναι λίγες οι φορές που σκαρφίζεται ιστορίες για τον ηρωικό του θάνατο στο πεδίο της μάχης, όταν στην πραγματικότητα, η μητέρα του δεν του έχει αποκαλύψει ποτέ πως βρίσκεται στη φυλακή για φόνο και βιαιοπραγία. Και ξαφνικά, αυτή η στηριγμένη στο ψέμα ζωή μοιάζει να ανατρέπεται από μια σειρά γεγονότων. Ο πατέρας κάνει αίτηση αποφυλάκισης λόγω καλής συμπεριφοράς, ένας συμμαθητής τού Σαμ προσκολλάται επάνω του και εκείνος με τη σειρά του στην οικογένειά του, ενώ μια μια νέα μαθήτρια δείχνει να γοητεύεται από τη διαρκώς πιο βαθιά σκοτεινιά του.

Η βρετανική τηλεόραση έχει μια ταυτότητα και μια ξεχωριστή οντότητα που δεν προδίδουν ποτέ την εμπιστοσύνη σου. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπως του "Born to Kill" το οποίο υπόσχεται παπάδες στο ξεκίνημα αλλά τελικά καταφεύγει σε λύσεις επιτηδευμένες, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τη φροντίδα της παραγωγής και της καλλιτεχνικής του αξίας. Με μόλις τέσσερα επεισόδια, συνολικής διάρκειας περίπου 3,5 ωρών, κυλά με δομή και αφήγηση κινηματογραφικής ταινίας, με σωστά κατανεμημένους ρυθμούς, χωρίς αυτές τις αναγκαστικές κορυφώσεις στο φινάλε κάθε επεισοδίου. Είναι φροντισμένες και με κοινωνικό υπόβαθρο όλες οι ερμηνείες, ενταγμένες αρμονικά και μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο όπου διαδραματίζεται η σειρά, ενώ ο πρωταγωνιστής, ο νεαρός Τζακ Ρόουαν, μιλά, κινείται, συμπεριφέρεται και ξεσπά με τρόπο πράγματα εντυπωσιακό και γίνεται όντως το αστέρι της σειράς. Χωρίς να κρύβει την υποψία παράνοιας κάτω από το ευγενικό πρόσωπό του, καταφέρνει να μεταστρέφει τα συναισθήματα στην έκφρασή του, περνώντας με ευκολία από τη συγκίνηση στην οργή και από την απογοήτευση στη συντριβή. Είναι όμως η ιστορία που δεν βοηθά το "Born to Kill" να ξεχωρίσει από το σύνολο της βρετανικής τηλεοπτικής παραγωγής, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε τόσο αποφασίζει να αφηγηθεί γεγονότα τα οποία μολονότι αληθοφανή επιφανειακά, δεν παύουν να μοιάζουν κατάφωρα επιτηδευμένα ώστε να επιτευχθεί η τραγική κορύφωση του φινάλε. Αυτό βέβαια δεν μειώνει στο παραμικρό το ενδιαφέρον και την αγωνία της, ενώ προσφέρεται ακόμα και για παρακολούθηση μονορούφι. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)