Black Nativity (2013)


Χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ της Fox Searchlight σε σκηνοθεσία Κάσι Λέμονς, με τους Τζέηκομπ Λάτιμορ, Άντζελα Μπάσσετ, Φόρεστ Γουίτακερ, Ταϋρίζ Γκίμπσον, Τζένιφερ Χάντσον, Τζέηκομπ Λάτιμορ, Μάιρη Τζ. Μπλάιτζ.

Όταν τους κάνουν έξωση από το διαμέρισμά τους στη Βαλτιμόρη, η Ναΐμα στέλνει τον έφηβο γιο της να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους απομακρυσμένους εδώ και χρόνια γονείς της. Ο νεαρός Λάνγκστον, που δεν θέλει με τίποτα να αφήσει μόνη της τη μητέρα του, ταξιδεύει μέχρι τη μεγαλούπολη όπου ανακαλύπτει ένα σπίτι γεμάτο αγάπη, αλλά και πολλά μυστικά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τον πατέρα του. Μπερδεμένος συναισθηματικά και αποφασισμένος να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του με κάθε τρόπο, δεν αργεί να πέσει από το ένα λάθος στο άλλο, με κατάληξη που θα μπορούσε να είναι τραγική.

Με τρεις λέξεις, είναι όλο λάθος. Από τη σύλληψη και την αντιμετώπιση μέχρι την εκτέλεση, αυτό το αφροαμερικανικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι δεν έχει από πουθενά να πιαστεί, καθώς αποφασίζει να παίξει με τις συμβάσεις και να τις γυρίσει εναντίον του. Κατ' αρχάς, τη βασική σύμβαση του μιούζικαλ: προσχηματική υπόθεση με τις σεκάνς πρόζας να οδηγούν έντεχνα στα μουσικά μέρη που με κάποιον τρόπο καταφέρνουν και να ενταχθούν στην ιστορία και να αποτελούν τόπο μαγικό, μέσα και ταυτόχρονα έξω από την πραγματικότητα. Εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο, καθώς δίνεται βάρος σε ένα προσχηματικό σενάριο με αποτέλεσμα αφέλειες να ακούγονται με εκφορά και ύφος Σαίξπηρ, την ίδια στιγμή που τα μουσικά μέρη αποτυπώνονται με ένα ύφος ρεαλιστικό, απόλυτα συνυφασμένο με το "τώρα" της ταινίας. Ως αποτέλεσμα, όταν βάζεις για παράδειγμα την Τζένιφερ Χάντσον να τραγουδά καταμεσής του σταθμού των ΚΤΕΛ, ενόσω τα πάντα γύρω της συνεχίζουν να συμβαίνουν στους ρυθμούς τους, τότε απλά είναι σαν η γυναίκα να τρελάθηκε και να άρχισε να τραγουδά στα καλά καθούμενα ανάμεσα στα λεωφορεία, χωρίς κανείς να της δίνει σημασία. Έτσι στο άσχετο έρχονται όλα τα μουσικά νούμερα, με αποκορύφωμα το μπάχαλο του φινάλε, όταν πρόζα και τραγούδια μπερδεύονται με το μιούζικαλ "Black Nativity" που έχει ανεβάσει ο παππούς του νεαρού πρωταγωνιστή στην εκκλησία όπου είναι ιερέας, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις γιατί γίνονται όλα αυτά και πολύ περισσότερο να μην σε νοιάζει κιόλας. Μοιάζει να είναι γραμμένο από 13χρονα παιδιά του Γυμνασίου που θέλουν να κάνουν κοινωνική καταγγελία και νομίζουν πως γράφουν κάτι πολύ σπουδαίο που δεν έχει ξαναειπωθεί. Κρίμα στα τραγούδια, κρίμα και στο εξαιρετικό καστ, ουδείς εκ των οποίων καταλαβαίνει τι κάνει εκεί μέσα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Τα κείμενα για τα μιούζικαλ θα τα βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)