The Goldwyn Follies (1938)


Ελληνικός τίτλος: Γκόλντουιν Φόλις

Μιούζικαλ των Samuel Goldwyn/United Artists σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Μάρσαλ, με τους Αντόλφ Μενζού, Βέρα Ζορίνα, Κέννυ Μπέηκερ, Άντρεα Ληντς, Έντγκαρ Μπέργκεν, Τσάρλι ΜακΚάρθυ, Μπόμπυ Κλαρκ και τους Αδελφούς Ριτζ.

Μετά τις απανωτές αποτυχίες των ταινιών του, ο μεγαλοπαραγωγός Όλιβερ Μέρλιν δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί τι δεν πάει καλά. Παρ΄ όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτος και ξεκινά τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, πάντα με πρωταγωνίστρια τη μούσα του, την Όλγκα Σαμάρα. Κατά τη διάρκεια μιας σκηνής σε μια μικρή πόλη έξω από το Χόλυγουντ, ο Μέρλιν κρυφακούει τα λόγια μιας κοπέλας που σχολιάζει όσα διαδραματίζονται στα γυρίσματα και την πλησιάζει με ενδιαφέρον για να μάθει τη γνώμη της. Όταν η Χέηζελ του εξηγεί πως η σκηνή δεν είχε πάθος και ρεαλισμό, ο Μέρλιν τής ζητά να εργαστεί στο πλευρό του ως σύμβουλος. Προσδίδοντάς της τον τίτλο της "Μις Ειλικρίνεια", ο Μέρλιν τη συμβουλεύεται διαρκώς ώστε η νέα του ταινία να έχει ρεαλισμό και αληθινούς χαρακτήρες. Όσο περνά ο καιρός, τόσο τα συναισθήματα του Μέρλιν για τη Χέηζελ αποκτούν μεγαλύτερη ένταση, χωρίς όμως να γνωρίζει πως εκείνη είναι ερωτευμένη με έναν νεαρό τραγουδιστή που γνώρισε τυχαία και τον οποίο μάλιστα έφερε να δοκιμάσει την τύχη του στην ταινία.

Μόλις 11 χρόνια μετά από τον "Τραγουδιστή της Τζαζ", τα μιούζικαλ στο Χόλυγουντ έχουν απογειωθεί. Δεν είναι πλέον μόνο ο ήχος ή τα τραγούδια μα και η φαντασμαγορία στα σκηνικά και στις σκηνές χορού, ενώ στην προκειμένη περίπτωση είναι και το χρώμα. Το "Goldwyn Follies" είναι η πρώτη Τεχνικολόρ ταινία της εταιρείας του Σάμιουελ Γκόλντουιν (συνιδρυτή της Paramount και αργότερα της Goldwyn Pictures που μετεξελίχθηκε στη μετέπειτα Metro-Goldwyn-Mayer) και μία από τις εντυπωσιακότερες της εποχής, τόσο για την πληθώρα των ονομάτων που συγκεντρώνει στη "μαρκίζα" της, όσο και για τα επιβλητικά, λουσάτα και φαντασμαγορικά σκηνικά. Επιθεώρηση κατ' ουσίαν, με την εντελώς προσχηματική κεντρική ιστορία απλά να δίνει πάσα σε μια σειρά από εντυπωσιακά νούμερα, η ταινία δίνει την ευκαιρία στον θεατή να απολαύσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στη μεγάλη οθόνη. Από το κωμικό τρίο των Αδελφών Ριτζ και τον τραγουδιστή Κέννυ Μπέηκερ, στα μπαλέτα της Μετροπόλιταν Όπερα και στον υπέροχο εγγαστρίμυθο Έντγκαρ Μπέργκεν με την κούκλα του, τον Τσάρλι ΜακΚάρθυ, είναι πραγματικά μαγικός ο τρόπος και η αφέλεια με την οποία η ταινία περνά από κωμικά νούμερα στο κλασικό μπαλέτο, ενώ την ίδια στιγμή ποντάρει στο έξυπνο χιούμορ και τους χαριτωμένους διαλόγους ώστε οι σκηνές που μεσολαβούν να συμπεριλαμβάνουν εντέχνως και τους κωμικούς που έχουν επιλεγεί -με τον εγγαστρίμυθο να δίνει πράγματι ρέστα. Αξιοθαύμαστες και οι χορογραφίες, τις οποίες μάλιστα υπογράφει ο σπουδαίος Ζωρζ Μπαλανσίν (η πρωταγωνίστρια Βέρα Ζορίνα ήταν η σύζυγός του) αλλά και ο εξαίσιος τρόπος που έχουν κινηματογραφηθεί, με αποκορύφωμα τη σκηνή στη λιμνούλα. Εκτός του Μπαλανσίν, ακόμα δύο σπουδαία ονόματα φιγουράρουν στους τίτλους, αυτά των Τζωρτζ και Άιρα Γκέρσουιν, οι οποίοι μεταξύ άλλων συνθέτουν ειδικά για την ταινία τη διαχρονική επιτυχία "Love Is Here to Stay". Το "Goldwyn Follies" είχε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις κατηγορίες σκηνογραφίας και μουσικής επένδυσης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)