Free Guy (2021) (IMAX)


Κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της 20th Century σε σκηνοθεσία Σων Λέβυ, με τους Ράυαν Ρέυνολντς, Τζόντι Κόμερ, Τζο Κήρυ, Τάικα Γουαϊτίτι, Λιλ Ρελ Χάουερυ, Ουτκάρς Αμπουντκάρ, Τσάνινγκ Τέητουμ.

Το Free City είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια σε ολόκληρο τον κόσμο και μαζί το καμάρι της εταιρείας Soonami που το λανσάρισε. Το θέμα είναι πως ο ιδρυτής της, Αντγουάν Χοβάτσελικ, φαίνεται πως έχει κλέψει τον κώδικα από ένα άλλο παιχνίδι που υποτίθεται πως είχε αγοράσει από τη Μίλι Ρασκ και τον κολλητό της Γουώλτερ "Κιζ" ΜακΚέυ. Ο Κιζ σήμερα εργάζεται στη Soonami ως προγραμματιστής, η Μίλι όμως έχει βαλθεί να αποδείξει την απατεωνιά του Αντγουάν "κυκλοφορώντας" ως χρήστης μέσα στο παιχνίδι αναζητώντας ένα βίντεο που αποδεικνύει την πατρότητα του κώδικα. Αυτό όμως που δεν περίμενε ποτέ είναι πως ο Γκάυ, ένας από τους διακοσμητικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού, ξεφεύγει από τον προγραμματισμό του, αναπτύσσει τη δική του θέληση και αποφασίζει να τη βοηθήσει, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη Free City και τους "κατοίκους" της.

Πολύ διασκεδαστικό, ευφάνταστο και αρκούντως έξυπνο φιλμ που κατορθώνει όχι μόνο να αφηγηθεί μια εν πολλοίς διαφορετική ιστορία αλλά και να μιμηθεί το περιβάλλον ενός βιντεοπαιχνιδιού σε συνθήκες πραγματικής ζωής. Το σενάριο των Ματ Λίμπερμαν και Ζακ Πεν όχι μόνο πασχίζει με επιτυχία να "βγάζει νόημα" αλλά και να σχολιάσει -σπάζοντας πλάκα- συνθήκες από τη σύγχρονη κοινωνία, χρησιμοποιώντας χαρακτήρες μιας εικονικής πραγματικότητας, γεγονός που υλοποιείται από έναν σκασμό οπτικών εφφέ που όχι μόνο εντυπωσιάζουν για την αληθοφάνεια της όψης τους αλλά αποτελούν και τον κορμό ολόκληρης της ταινίας. Εν μέσω όλης αυτής της ψηφιακής πανδαισίας -που όμως αποπνέει και ένα έξυπνο χιούμορ- σενάριο και σκηνοθεσία επαφίενται στον Γκάυ του Ράυαν Ρέυνολντς, τον οποίο "απελευθερώνουν" για να ηγηθεί της ιστορίας με το γνωστό, αγαπημένα ανεξέλεγκτο χιούμορ του. Νιώθεις βέβαια μια επανάληψη στην έκφραση του χιούμορ και της ερμηνείας, όμως το περιβάλλον το ίδιο είναι τόσο ανεξέλεγκτο και αλαφιασμένο που δεν θα περίμενες κάτι διαφορετικό. Ευχάριστη νότα το "εικονικό" love story, η δε πλακίτσα με τον Κάπταιν Αμέρικα ήταν όλα τα λεφτά. 

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Οπτικών Εφφέ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)