Bombshell (2019)


Ελληνικός τίτλος: Βόμβα

Δραματική ταινία της Lionsgate σε σκηνοθεσία Τζέυ Ρόουτς, με τους Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίντμαν, Μάργκο Ρόμπι, Τζων Λίθγκοου, Άλισον Τζάννεϋ, Μάλκολμ ΜακΝτάουελ.

Με φόντο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, το ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όχι απαραίτητα για τους σωστούς λόγους. Πέραν της ήδη γνωστής φιλορεπουμπλικανικής θέσης του, αλλά και των άκρως συντηρητικών απόψεων που εκφράζονται στις εκπομπές του, το κανάλι του Ρούπερτ Μέρντοχ έρχεται το ίδιο στην κορυφή της δημοσιότητας όταν η πρόσφατα απολυμένη παρουσιάστρια Γκρέτσεν Κάρλσον μηνύει τον Ρότζερ Έιλς, εμπνευστή, ιδρυτή και απόλυτο άρχοντα του Fox News, για σεξουαλική παρενόχληση. 

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον (τηλεοπτικό) κόσμο στις ΗΠΑ αποδίδονται σε μια σφιχτοδεμένη και προφανώς φροντισμένη στο σύνολό της ταινία, με μεγαλύτερη αρετή της το συναρπαστικό all star cast. Από την Θερόν, την Κίντμαν και τη Ρόμπι ξεκινάς να παρακολουθείς τη "Βόμβα" και με αυτές τελειώνεις, αφού συνολικά υπάρχει μια σεναριακή αστάθεια αλλά και μια σκηνοθετική αμηχανία, όχι φυσικά ως προς τις ερμηνείες αλλά ως προς το ύφος του τελικού αποτελέσματος. Σχετικά σύντομης διάρκειας σε σχέση με τον όγκο των πληροφοριών που προσπαθεί να μεταδώσει, η ταινία στηρίζεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε στο ότι ο θεατής γνωρίζει αυτά που συμβαίνουν, οπότε δεν εμβαθύνει αλλά απλά εξιστορεί. Και ναι, εντάξει, το σκάνδαλο Έιλς τάραξε συθέμελα το Fox News εκείνο το διάστημα, προκαλώντας τεράστιο σούσουρο, ενώ το εκμεταλλεύθηκαν δεόντως οι Δημοκρατικοί για να χτυπήσουν τον Τραμπ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο (ακόμα και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ) αντιλαμβάνονται το πραγματικό βάθος των γεγονότων. Λείπει το σημείο εστίασης από το σενάριο και αντίστοιχα από τη σκηνοθεσία η "ματιά" που θα έκανε την ταινία να σκάσει σαν πραγματική βόμβα, ενώ καταλήγει να είναι μια θορυβώδης κρότου-λάμψης. Εξαιρετικές οι ερμηνείες από το σύνολο του καστ, με πρώτη του χορού τη μαγευτική Σαρλίζ Θερόν που κάθε φορά που τη βλέπω θαυμάζω πού έχει πλέον φτάσει το κορίτσι από το διαφήμιση του Martini. Νικόλ Κίντμαν, Μάργκο Ρόμπι, Άλισον Τζάννεϋ μεστές, ουσιαστικές και με αφοσίωση στον ρόλο, όπως και ο εντελώς μεταμορφωμένος από το μακιγιάζ Τζων Λίθγκοου που υποδύεται τον Ρότζερ Έιλς. Τα ίδια γεγονότα αφηγείται και η τηλεοπτική σειρά "The loudest voice", η οποία είχε προηγηθεί της ταινίας, γεγονός που ενδεχομένως της στέρησε εισιτήρια και μεγαλύτερο γκελ στο κοινό. 

Η "Βόμβα" κέρδισε Όσκαρ Μακιγιάζ & Κομμώσεων, ενώ ήταν ακόμα υποψήφια στις κατηγορίες Α' Γυναικείου (Σαρλίζ Θερόν) και Β' Γυναικείου (Μάργκο Ρόμπι).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)