La Mante (2017)


Ελληνικός τίτλος: Ο Μάντης

Αστυνομική μίνι-σειρά θρίλερ των Netflix/TF1, δημιουργία των Αλίς Σεγκαραί-Μπρενιό, Γκρεγκουάρ Ντεμαιζόν, Νικολά Ζαν, σε σκηνοθεσία Αλεξάντρ Λωράν, με τους Καρόλ Μπουκέ, Φρεντ Τεστό, Μανόν Αζέμ, Πασκάλ Ντεμολόν, Φρεντερίκ Μπελ, Ζακ Βεμπέρ.

Η αστυνομία στο Παρίσι βρίσκεται έναντι ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου που αντιγράφει ένα προς ένα τα εγκλήματα του "Μάντη", μίας serial killer που βρίσκεται φυλακισμένη εδώ και 20 χρόνια. Καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις, αλλά με προφανές ότι ο δολοφόνος θα συνεχίσει να χτυπά έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των αρχικών φόνων, η Αστυνομία στρέφεται στον ίδιο τον Μάντη, τη Ζαν Ντεμπέρ για να συγκεντρώσει πληροφορίες ή στοιχεία για τον αντιγραφέα ή ακόμα να ερευνήσει το ενδεχόμενο να εκτελεί δικές της επιθυμίες. Εκείνη δέχεται να τους βοηθήσει, αλλά με αποκλειστικό όρο να συνομιλεί μόνο με τον επιθεωρητή Νταμιέν Καρό, τον γιο της που έχει να συναντήσει από τότε που τη συνέλαβαν. Μολονότι ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή διάθεση να την αντικρίσει ξανά, δέχεται αναγκαστικά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει κρυφή την ύπαρξή της από την κοπέλα του και τους συναδέλφους του, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η μητέρα του είναι νεκρή, αφού έτσι κι αλλιώς είναι φυλακισμένη με άλλο όνομα.

Πολύ ενδιαφέρουσα σειρά 6 επεισοδίων που πιστοποιεί τη γνώση και το μεράκι των Γάλλων με την αστυνομική μυθοπλασία. Κινούμενη σε σκοτεινά μονοπάτια, η σειρά που στη Γαλλία μεταδόθηκε από το ελεύθερο δίκτυο της TF1, αγγίζει τα όρια του Seven και του Zodiac, χωρίς ποτέ να μιμείται ύφος και καταστάσεις που δεν της ταιριάζουν και χωρίς να χάνει ποτέ τον προσανατολισμό της, ακόμα κι όταν το σενάριο αφορά διαπροσωπικές σχέσεις και την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων. Ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, υποβλητική μουσική (Φρανσουά Λιετού) και κινηματογραφικών προδιαγραφών φωτογραφία (Ζαν-Φιλίπ Γκοσλέν) δίνουν τον τόνο των πολύ καλών ερμηνειών της εμβληματικά μυστηριώδους και παγερά όμορφης Καρόλ Μπουκέ και του χαμηλότονου και αποφασισμένου για όλα Φρεντ Τεστό. Η προσωπικότητα της στυγερής δολοφόνου-εκδικητή που ταυτόχρονα φροντίζει όπως κάθε μάνα το παιδί της, έρχεται να συναντήσει τον οργισμένο, χαμένο στην άγνοια γιο που πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσει την αγκαλιά που τώρα αποζητά στο πρόσωπο της αγαπημένης του και του παιδιού της. Ιστορία για χαμένες οικογένειες, μυστικά από το παρελθόν, βία που προέρχεται από τα πιο αθώα περιβάλλοντα, ανατροπές και φρικιαστικοί φόνοι συντηρούν την αγωνία μέχρι την κλιμάκωση και την αποκάλυψη του φινάλε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΣυγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)