Pal Joey (1957)



Ελληνικός τίτλος: Ο φιλαράκος μου

Μιούζικαλ της Columbia σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Σίντνεϋ, με τους Ρίτα Χέυγουωρθ, Φρανκ Σινάτρα, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Νίκολς, Μπόμπυ Σέργουντ.

Ο Τζόυ Έβανς, ένας δευτεροκλασάτος τραγουδιστής στο Σαν Φρανσίσκο, είναι διάσημος αν όχι για την καριέρα του στη μουσική, τότε για τις γυναίκες που κατακτά. Χαριτωμένος, αστείος και κατά βάθος καλό παιδί, όταν γνωρίζει μια αφελή και ευκολόπιστη χορεύτρια, αρχίζει να βλέπει τον έρωτα πιο σοβαρά, όχι όμως και χωρίς άλλους πειρασμούς και εμπόδια. Ας πούμε, όταν καταφθάνει στην πόλη μια τέως του σχέση, τέως χορεύτρια στριπτήζ και νυν καλοβαλμένο μέλος της υψηλής κοινωνίας, ο Τζόυ θεωρεί πως βρίσκεται ενώπιον της ιδανικής ευκαιρίας να διεκδικήσει μια καλύτερη καριέρα για τον εαυτό του, οπότε και την προσεγγίζει με κάθε τρόπο, ζητώντας της να του χρηματοδοτήσει ένα κατα-δικό του κλαμπ όπου αστέρι θα ήταν αυτός και μόνο αυτός. Μόνο που όσο φουντώνει η σχέση του με τη γυναίκα που μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, άλλο τόσο μεγαλώνουν τα αισθήματα που κρύβει μέσα του για τη μικρή, αφελή και ευκολόπιστη χορεύτρια.

Κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού των Ρίτσαρντ Ρότζερς και Λώρενς Χαρτ που είχε ανέβει στο Μπρόντγουέυ το 1940 με τον Τζην Κέλλυ, ο "Φιλαράκος μου" είναι κάτι παραπάνω από ένα λαμπερό χολυγουντιανό μιούζικαλ, καθώς η ιστορία και οι χαρακτήρες του τείνουν να έχουν πιο "ενήλικο" ύφος από άλλες αντίστοιχες ταινίες της περιόδου. Ιδωμένο μέσα από ένα πρίσμα ρεαλισμού, το έργο δεν υστερεί ποτέ του σε λάμψη και κινηματογραφικό μεγαλείο, καθώς τα μουσικά μέρη ακολουθούν, απόλυτα ενταγμένα στην αφήγηση, το ένα καλύτερο από το άλλο. Με τον Φρανκ Σινάτρα απόλυτο άρχοντα της ταινίας, σάντουιτς ανάμεσα στις δυο γυναίκες της ζωής του (όπως ακριβώς και το όνομά του στην αφίσα της ταινίας) και εμβληματικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων το "Funny Valentine" και το "The Lady Is a Tramp", ο "Φιλαράκος μου" μοιάζει να αποχαιρετά τα κλασικά μιούζικαλ του χρυσού παρελθόντος και να κλείνει το μάτι στα πιο ώριμα και άταχτα '60s που θα ακολουθούσαν.

Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ: Σκηνογραφίας, Κοστουμιών, Ήχου, Μοντάζ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)