Isle of Dogs (2018)


Ελληνικός τίτλος: Το νησί των σκύλων

Κινούμενα σχέδια της Fox Searchlight σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον, με τις φωνές των Μπράιαν Κράνστον, Κόγιου Ράνκιν, Έντουαρντ Νόρτον, Μπομπ Μπάλαμπαν, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Μπιλ Μάρρεϋ, Κουνίτσι Νομούρα, Ακίρα Τακαγιάμα, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Χάρβεϋ Καϊτέλ, Φ. Μάρρεϋ Άμπραχαμ, Γιόκο Όνο, Τίλντα Σουίντον, Κεν Γουατανάμπε, Λιβ Σράιμπερ, Κόρτνεϋ Μπ. Βανς, Αντζέλικα Χιούστον.

Στο εγγύς μέλλον, μια επιδημία πλήττει τα σκυλιά στην Ιαπωνία και απλώνεται σε όλες τις πόλεις, με τον κίνδυνο μετάδοσης και στους ανθρώπους να είναι όλο και πιο ορατός. Στο Μεγκασάκι, ο Δήμαρχος αποφασίζει να εξορίσει όλα τα σκυλιά από την πόλη στο Νησί των Σκουπιδιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του καθηγητή Γουατανάμπε που δηλώνει πως βρίσκεται πολύ κοντά στη θεραπεία. Ο απολυταρχικός Δήμαρχος όμως δεν δίνει την παραμικρή σημασία στα λόγια του μέγιστου πολιτικού του αντιπάλου και στέλνει στο νησί τον πρώτο σκύλο, τον Σποτς Κομπαγιάσι, που δεν είναι άλλος από τον φύλακα του 12χρονου Ατάρι Κομπαγιάσι, του ορφανού ανηψιού του Δημάρχου που βρίσκεται υπό την κηδεμονία του. Οι μήνες περνούν και ο Ατάρι φεύγει κρυφά με ένα αεροπλάνο για το Νησί των Σκουπιδιών, που πλέον ονομάζεται Νησί των Σκύλων, με σκοπό να βρει τον Σποτς. Όταν το αεροπλάνο του συντρίβεται, τον μικρό σώζει μια αγέλη από σκύλους, της οποίας αρχηγός είναι ο Αρχηγός, ένα μαύρο αδέσποτο εκ γενετής. Και όσο ο Δήμαρχος στέλνει ομάδα κρούσης στο νησί για να εντοπίσει τον ανηψιό του, ο Ατάρι γίνεται φίλος με τα σκυλιά εκεί, ενώ στο μεταξύ ο καθηγητής Γουατανάμπε έχει βρει τη θεραπεία για την ασθένεια που μαστίζει τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Πώς μπορείς να ελέγξεις μια κοινωνία όταν της στερήσεις τη στοργή; Δυστοπικό παραμύθι (και όχι ακριβώς για μικρά παιδιά) του Γουές Άντερσον, γυρισμένο με την μέθοδο του stop animation, τεχνική που δίνει και το εικαστικό ύφος της ταινίας και της αφήγησης. Τοποθετημένο χρονικά στο μέλλον, αλλά με όψη που παραπέμπει στο παρελθόν, το "Νησί των Σκύλων" είναι μια ανηλεής πολιτικοκοινωνική σάτιρα, ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Βουτηγμένο στην κουλτούρα και το σινεμά της Ιαπωνίας (παρά τις όποιες ενστάσεις αυτό προκάλεσε), με απίστευτη πληθώρα ταλέντου στο καστ των ηθοποιών που δανείζουν τις φωνές τους (ακόμα και στους πιο σύντομους ρόλους) και με αισθητική που σαγηνεύει τις αισθήσεις, το φιλμ υπακούει απόλυτα σε έναν δικό του, εσωτερικό ρυθμό που το καθιστά συναρπαστικό. Ο οραματιστής και ιδιαίτερος στη ματιά του Γουές Άντερσον, εδώ φαίνεται να πειθαρχεί απόλυτα στο θέμα του και να υπακούει στη δομή της αφήγησης, χάρη στο αντίστοιχα πειθαρχημένο σενάριο που υπογράφει ο ίδιος, βασισμένος σε μια ιστορία που συνδημιούργησε μαζί με τους Ρόμαν Κόπολα, Τζέησον Σβάρτσμαν και Κουνίτσι Νομούρα. Αλλόκοσμη η φωτογραφία του Τρίσταν Όλιβερ, μοναδική η μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Το "Νησί των Σκύλων" είχε δύο υποψηφιότητες στα Όσκαρ, στις κατηγορίες Μουσικής και Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)