Big Sur (2013)


Δραματική ταινία του Μάικλ Πόλις, με τους Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Κέητ Μπόσγουορθ, Τζος Λούκας, Άντονυ Έντουαρντς, Μπαλτάζαρ Γκέττυ, Στάνα Κάτιτς. 

Τρία ταξίδια σε ένα εξοχικό στο Μπιγκ Σουρ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, τρία στιγμιότυπα από τη ζωή του νοβελίστα Τζακ Κέρουακ. 

Προκλητικός συγγραφέας που στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή και γέννησε γενιά και είδος λογοτεχνίας, ο Τζακ Κέρουακ δεν είναι πλασμένος για το σινεμά. Καθώς δεν είναι η αφήγηση αλλά η ορμή των ιδεών του που πλημμυρίζουν τα βιβλία του, μια γραμμική προσέγγισή τους για τη μεγάλη οθόνη, δεν εξυπηρετεί. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με μεταφορά βιβλίου του στο σινεμά, αλλά με στιγμιότυπα της ίδιας του της ζωής (που και αυτά όμως αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του ομότιτλου βιβλίου). Όταν, όμως καταφεύγεις στον Λόγο ενός βιβλίου (και στις σκέψεις ενός συγγραφέα) για να κάνεις ταινία, τότε καταλήγεις σε μια ασυνάρτητη φλυαρία 80 λεπτών που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα περισσότερο από ένα ακατάπαυστο voice over. Κόσμος πάει κι έρχεται, ήρωες πολλοί παρουσιάζονται χωρίς να γίνονται ποτέ ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, κουβέντες σκόρπιες από 'δω κι από 'κει και αποτέλεσμα μηδέν. Μένει η φιγούρα του Ζαν-Μαρκ Μπαρ που πάει να σώσει την κατάσταση, με μια μόνιμη έκφραση αδιαφορίας και μέθης, σε μια κατά τα άλλα εντελώς νηφάλια ταινία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)