Μαριχουάνα stop! (1971)


Μιούζικαλ της Finos, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. με τους Ζωή Λάσκαρη, Γιώργο Πάντζα, Χρόνη Εξαρχάκο, Μάρθα Καραγιάννη, Βαγγέλη Σειληνό, Ελένη Ανουσάκη, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Νικολέτα Κοκκίνου και στα τραγούδια τον Τόλη Βοσκόπουλο. 

Μια τεράστια θεατρική επιτυχία του Δαλιανίδη μεταφέρεται στον κινηματογράφο σχεδόν αυτούσια, με μοναδική προσθήκη το χορευτικό της Μάρθας Καραγιάννη, τον ρόλο της οποίας στο θέατρο έπαιζε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Η ταινία μάς ταξιδεύει σε μια γειτονιά στην πλάκα τα χίπικα χρόνια των '70s, όλη φτιαγμένη από τα εντυπωσιακά σκηνικά του Μάρκου Ζέρβα μέσα στα υπερσύγχρονα τότε στούντιο της Finos στα Σπάτα. Οι έρωτες και οι ανησυχίες του μικρόκοσμου αυτής της γειτονιάς αποτελούν ευκαιρία για τον Δαλιανίδη να σχολιάσει (επιδερμικά και συντηρητικά, είναι η αλήθεια) και το παγκόσμιο κοινωνικό περιβάλλον της εποχής, με το άγχος της πυρηνικής σύρραξης των υπερδυνάμεων να πλανιέται σαν μαύρο σύννεφο. 

Χίπηδες, καφετζούδες, μανταρίστρες, επιχειρηματίες, υστερικές Γαλλίδες, όλοι μπερδεύονται γλυκά σε ένα έργο που -προς τιμήν του Δαλιανίδη- έχει δομή ολοκληρωμένου μιούζικαλ, με τα μουσικοχορευτικά νούμερα να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη και να μην αποτελούν απλά εμβόλιμες μουσικές ανάσες, όπως σε άλλες ταινίες. Στο σύνολό της, όμως, η ταινία είναι αδύναμη και γεμάτη από χοντράδες, που μολονότι τής δίνουν έναν ανάλαφρο, διασκεδαστικό αέρα, της στερούν τα στοιχεία εκείνα που θα την έκαναν καλύτερη. Πάντως, ό,τι και να λέμε εμείς, η ταινία σάρωσε στα ταμεία, τα τραγούδια του Βοσκόπουλου που ακούγονται έγιναν τεράστιες επιτυχίες και το ρομάντζο του με τη Ζωή Λάσκαρη έδινε τροφή στα περιοδικά για χρόνια ολόκληρα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)