La tortue rouge (2016)


Ελληνικός τίτλος: Η κόκκινη χελώνα

Παραμύθι κινουμένων σχεδίων των Wild Bunch/Studio Ghibli, σε σκηνοθεσία Μίκαελ Ντούντοκ ντε Βιτ που αφηγείται την ιστορία ενός ναυαγού που βρίσκεται ολομόναχος σε ένα έρημο νησί. 

Μετά το πρώτο σοκ, κι αφού βρίσκει κάποιους πρόχειρους τρόπους για να επιβιώσει, επιχειρεί να φύγει με σχεδία που κατασκευάζει. Κάθε απόπειρα φυγής του, όμως, εμποδίζεται από μια τεράστια κόκκινη χελώνα. 

Από τα ωραιότερα πράγματα που θα δείτε φέτος στο σινεμά, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, η ταινία συγκερνά αριστοτεχνικά τη βελγική σχολή κινουμένων σχεδίων με την τεχνική και την αισθητική της αντίστοιχης σχολής από την Ιαπωνία. Χωρίς ίχνος διαλόγων, η ταινία μαγεύει με την οπτική της από τα πρώτα κιόλας καρέ, με ένα ύφος απόλυτα ρεαλιστικό αλλά και παιδιάστικης αφέλειας με τα καβουράκια να δίνουν έναν πιο ευχάριστο τόνο στο δράμα του ναυαγού. Κι όταν το φιλμ σκοτεινιάζει επικίνδυνα, τα ηνία αναλαμβάνει η μαγεία που απογειώνει το παραμύθι και το μεταμορφώνει σε μια σουρεαλιστική αισθηματική ιστορία σαν των πρωτόπλαστων σε έναν επίγειο (;) παράδεισο. Συγκλονιστική η μουσική του Λωράν Περέζ Ντελ Μαρ που υπογραμμίζει τις σκηνές, απογειώνει το συναίσθημα και καλύπτει τα κενά των διαλόγων που δεν υπάρχουν, ενώ οι ήχοι που σε πλαισιώνουν από παντού γίνονται ένας ακόμη κρυφός πρωταγωνιστής. Παραλήρημα χρωμάτων και εικόνων υψηλής αισθητικής, Η Κόκκινη Χελώνα είναι υπόδειγμα ταινίας κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικής αφήγησης, είναι σινεμά υψηλών απαιτήσεων και οικουμενικής αποδοχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)