Η Ρόζα της Σμύρνης (2016)


Δραματική ταινία της Feelgood, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα, με τους Τάσο Νούσια, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρο Λαγούτη. 

Ο Δημήτρης είναι υπεύθυνος για μια έκθεση που θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη με θέμα της την συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στη Σμύρνη πριν την καταστροφή. Μια αναπάντεχη εξέλιξη με το βασικό έκθεμα, όμως, τον αναγκάζει να ταξιδέψει στη Σμύρνη και να αναζητήσει κάτι καινούργιο στα παλαιοπωλεία της. Εκεί βρίσκει ένα ματωμένο νυφικό, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα σημείωμα που θα τον αναγκάσει να αναζητήσει τη γυναίκα που που το φορούσε τότε και την καλά κρυμμένη ιστορία της.

Ήταν μια ομολογουμένως ευχάριστη έκπληξη τούτη εδώ η ταινία, η οποία κατόρθωσε να κάνει γκελ στο κοινό και να αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της σαιζόν 2016-2017. Ένα δημοφιλές βιβλίο μεταφέρεται στην οθόνη σε μια προσεγμένη παραγωγή, με καλούς ηθοποιούς και μια ιστορία που μιλάει στην καρδιά των θεατών και κρύβει κάποια ενδιαφέροντα μυστικά. Είναι από αυτές τις ταινίες που τις παρακολουθείς και σκέφτεσαι πως θα ήθελες κι άλλες τέτοιες κάθε χρόνο από την ελληνική κινηματογραφία, παρά τις όποιες αδυναμίες τους. Σίγουρα, δεν δουλεύουν τα πάντα ρολόι στην ταινία, καθώς -για παράδειγμα- ο Τάσος Νούσιας είναι μονίμως αδικαιολόγητα τσαντισμένος στη μισή ταινία και καταντά αντιπαθής και εκνευριστικός, ενώ η μεγάλη σκηνή προς το φινάλε ήθελε αναμφισβήτητα κι άλλη δουλειά για να απογειωθεί. Έχει μια συστολή στις μεγάλες της στιγμές η ταινία, εκεί που πραγματικά θα έπρεπε να απογειωθεί, όμως είναι σαν να φοβόντουσαν πως θα τους κατηγορούσαν για μελό και πατούσαν φρένο εκεί που δεν θα έπρεπε. Το ξαναλέω, όμως, η "Ρόζα" είναι μια ταινία από τις πολλές που θα έπρεπε να βγάζει το ελληνικό σινεμά κάθε χρόνο, καθώς ούτε ξεπέτα έκανε -σε σχέση με άλλες πρόσφατες παραγωγές- ούτε κορόιδεψε κανέναν, το αντίθετο μάλιστα. Έχει αξιοπρέπεια και εξαιρετικές προθέσεις που συνέτειναν σε ένα ενδιαφέρον φιλμ που τελικά άρεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)