Bleak House (2005)


Ελληνικός τίτλος: Ο ζοφερός οίκος

Μίνι σειρά εποχής του BBC, με τους Άννα Μάξουελ Μάρτιν, Ντένις Λώσον, Κάρεϋ Μάλιγκαν, Τζίλιαν Άντερσον, Τσαρλς Ντανς, Μπερν Γκόρμαν, Χιούγκο Σπήαρ. 

Το Λονδίνο συνταράσσεται από τη δικαστική διαμάχη για την κληρονομιά της περιουσίας των Τζάρντάυς, καθώς πολλές διαφορετικές διαθήκες και πολλοί εμπλεκόμενοι κληρονόμοι καθυστερούν την όποια απόφαση. Ένας από τους πιθανούς κληρονόμους, ο Τζων Τζάρντάυς του Ζοφερού Οίκου, υποδέχεται στο σπίτι του τα ορφανά ξαδέλφια και επίσης εν δυνάμει κληρονόμους, την Άντα Κλαιρ και τον Ρίτσαρντ Κάρστόουν, καθώς και τη δεσποινίδα Έστερ Σάμερσον, την οποία προσλαμβάνει ως οικονόμο. Την ίδια στιγμή, ένας μεγαλοδικηγόρος, ο Τάλκινγκχορν, προσπαθεί να εντοπίσει τη σχέση ενός νεκρού άντρα, γνωστού μόνο ως Νέμο, με τη σύζυγο ενός πελάτη του, του βαρώνου σερ Λέστερ, η οποία και αυτή θεωρείται πιθανή κληρονόμος. 

Ένα από τα πιο "ενήλικα" και πολύπλοκα μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς μεταφέρεται στη μικρή οθόνη από το BBC, σε μια μίνι σειρά 15 ημίωρων επεισοδίων (ή 8 ωριαίων στην εκτός Μεγάλης Βρετανίας τηλεοπτική αγορά), η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς κατά την πρώτη της μετάδοση. Ένα καστ πολλών αστέρων και μια μεγαλειώδης παραγωγή, φροντισμένη και στην τελευταία της λεπτομέρεια, αναπαριστούν εξαίσια την εποχή και μεταφέρουν αυτούσιο το πνεύμα και το ύφος του συγγραφέα. Το πολυπληθές καστ ένεκα του μεγάλου αριθμού των χαρακτήρων που εμφανίζονται, μπορεί να σας αγχώσει στα πρώτα επεισόδια, καθώς θα νιώθετε το βάρος και την υποχρέωση να θυμάστε ποιος είναι ποιος. Όμως, μην αγχώνεστε καθόλου, καθώς η σεναριακή δομή είναι τέτοια που σας επιτρέπει να εντυπώνεστε υποσυνείδητα τους πρωταγωνιστές και τις μεταξύ τους σχέσεις ώστε να τους αναγνωρίζετε σταδιακά και όταν χρειάζεται, ώστε να μπείτε στην ιστορία και να απολαύσετε τις ανατροπές της. 

Μολονότι γραμμικής αφήγησης και ακαδημαϊκής προσέγγισης σειρά, χαρακτηρίζεται από κάποια εύστροφα τρυκ στα γυρίσματα, τόσο με τις μουσικές όσο και με το κοφτό μοντάζ της, που τη μετατρέπουν ώρες-ώρες σε γοτθικό δραματικό θρίλερ. Ερμηνείες, φωτογραφία, σκηνικά, κοστούμια και μουσική επένδυση, όλα υψηλότατου επιπέδου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)