Trumbo (2015)


Ελληνικός τίτλος: Trumbo -Ο πιο γνωστός άγνωστος σεναριογράφος του Χόλιγουντ

Δραματική βιογραφία του eOne, σε σκηνοθεσία Τζέυ Ρόουτς, με τους Μπράιαν Κράνστον, Νταϊάν Λέην, Έλεν Μίρεν, Ντέηβιντ Τζέημς Έλιοτ, Ελλ Φάνινγκ, Τζων Γκούντμαν, Λούις Σι Κέι. 

Η ζωή του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο, ενός από τους μεγαλύτερους αμερικανούς κινηματογραφικούς συγγραφείς, ο οποίος, κυνηγημένος από τον μακαρθισμό, αναγκάστηκε να δουλεύει σε ταινίες του κιλού, αλλά και να διακριθεί στα Όσκαρ, γράφοντας με ψευδώνυμο. 

Είναι λίγο ειρωνικό να γυρίζεις τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους σεναριογράφους στην ιστορία του σινεμά και να μην έχεις στα χέρια σου ένα εξίσου καλό σενάριο. Στην περίπτωσή μας, ο Τζων ΜακΝαμάρα, πολυπράγμων τηλεοπτικός σεναριογράφος με καλές δουλειές στο ενεργητικό του, μεταφέρει το βιβλίο του Μπρους Κουκ στο σινεμά με μια γραμμική, τηλεοπτικής προσέγγιση και ακαδημαϊκή γραφή που οδηγεί σε μια ενδιαφέρουσα, πλήρη στοιχείων και πληροφοριών ταινία εξίσου όμως γραμμική και αναμενόμενη. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αλλά θα επιμείνω πως είναι ειρωνικό.

Βάζοντας αυτή μου την ένσταση στην άκρη, η ταινία είναι σαφώς ενδιαφέρουσα, καλογυρισμένη και, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς το κυνήγι των μαγισσών δείχνει να μην σταματά ποτέ στο Χόλλυγουντ. Οι λόγοι μόνο διαφέρουν. Φροντισμένη παραγωγή, με άριστη αναπαράσταση εποχής, ευνοείται τα μάλα από την παρουσία του Μπράιαν Κράνστον στον βασικό ρόλο, με μια δουλεμένη ερμηνεία, που κλέβει τις εντυπώσεις και ουσιαστικά κρατά όλη την ταινία επάνω της. Δεν είναι πως δεν υπάρχουν β' ρόλοι, απλά είναι τόσοι πολλοί στη χρονική διάρκεια που καλύπτει η ταινία, που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον συγκεκριμένα. Αναμφισβήτητα ιντριγκαδόρικη η ματιά στα παρασκήνια των στούντιο που όριζαν τότε τις τύχες των ηθοποιών και με inside information που κεντρίζει το ενδιαφέρον, η ταινία προσφέρει πλούτο στοιχείων για εκείνη την εποχή και εξασφαλίζει μια ευχάριστη κινηματογραφική βραδιά. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)