Film stars don't die in Liverpool (2017)


Ελληνικός τίτλος: Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ

Δραματική ταινία των ΙΜ Global/Lionsgate, σε σκηνοθεσία Πωλ ΜακΓκούιγκαν, με τους Ανέτ Μπένινγκ, Τζέιμι Μπελ, Τζούλι Γουώλτερς, Στήβεν Γκράχαμ, Βανέσα Ρέντγκρέηβ. 

Έπειτα από μια έντονη ερωτική σχέση με τον κατά πολύ νεότερό της Πήτερ, η Γκλόρια Γκράχαμ, κάποτε μεγάλη ηθοποιός του Χόλλυγουντ και σήμερα καρατερίστα σε μικρές θεατρικές παραγωγές, επιστρέφει για μια παράσταση στο Λονδίνο την οποία αναγκάζεται να εγκαταλείψει λόγω μιας αδιαθεσίας. Αρκετά καταβεβλημένη, ζητά από τον Πήτερ να τη φιλοξενήσει στο σπίτι του στο Λίβερπουλ. 

Πρόκειται για αληθινή ιστορία που στηρίζεται στη σχέση της κατά πολύ μεγαλύτερης σε ηλικία ηθοποιού Γκλόρια Γκράχαμ, με τον νεαρό και γοητευτικό -άνεργο ηθοποιό- Πήτερ Τέρνερ, στα απομνημονεύματα του οποίου στηρίζεται και το σενάριο. Έλα, όμως, που το σενάριο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Επικεντρωμένο σε μια πολύ συγκεκριμένη και σύντομη χρονική περίοδο, κατορθώνει όχι μόνο να μας αφηγηθεί ευρηματικά το παρελθόν αυτής της έντονης σχέσης, αλλά και να εμβαθύνει σε ανθρώπους, καταστάσεις και συναισθήματα. O σεναριογράφος Ματ Γκρήνχαλτζ παίζει με τον χρόνο που "κρύβεται" κυριολεκτικά πίσω από κλειστές πόρτες, για να συνδέσει το σήμερα με το χθες αλλά και για να μας αφηγηθεί τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας -του φαίνεσθαι από το είναι. Όλο αυτό το μπρος-πίσω αποκτά γοητεία, χαρακτηρίζεται από ένα γλυκόπικρο βρετανικό χιούμορ και δίνει ρυθμό στην ταινία που ενισχύεται από μια σινεφίλ σκηνοθετική ματιά η οποία δημιουργεί την αίσθηση ταινίας μέσα στην ταινία -παρατηρήστε τις αμόρσες που παίζουν στην αρχή και το τέλος ή και τα εμβόλιμα αποσπάσματα από εμφανίσεις της πραγματικής Γκλόρια Γκράχαμ. Ταυτόχρονα, η θεατράλε φωτογραφία της Ούρζουλα Ποντίκος και το λειτουργικό -άρρηκτα συνδεδεμένο με το σενάριο- μοντάζ του Νικ Έμερσον προσθέτουν στο ύφος, στο συναίσθημα και στη ροή, με επιτυχία.

Σκηνοθετικά δε, ο ΠωλΜακΓκούιγκαν αποφεύγει οποιαδήποτε αισθητική κλειδαρότρυπας, ενώ την ίδια στιγμή κατευθύνει ουσιαστικά το εξαιρετικό του καστ. Πέραν της Ανέτ Μπένινγκ που στέκει επάξια στον ρόλο της, είναι και η Τζούλι Γουώλτερς, στον ρόλο της μητέρας του Πήτερ που κλέβει τις σκηνές που εμφανίζεται. Βέβαια, η μεγάλη έκπληξη είναι ο Τζέιμι Μπελ σε μια σπουδαία εμφάνιση. Γοητευτικός, μάτσο βλαχάκι από το Λίβερπουλ, απλοϊκός αλλά ταυτόχρονα ανοιχτόμυαλος, άντρας και ταυτόχρονα εύθραυστος, παίζει με το σώμα του (άλλωστε είναι ο εραστής στη ταινία), αλλά και με ανεπαίσθητες αποχρώσεις στο ύφος και στο βλέμμα (προσέξτε τη σκηνή που τηλεφωνεί στο νοσοκομείο) με αποτέλεσμα ίσως την καλύτερη εμφάνισή του πρόσφατα.

Φροντισμένο στα πάντα "σαλονάτο" αισθηματικό δράμα, με βρετανική σφραγίδα, για κάποια όνειρα που ήταν πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στο μικρό Λίβερπουλ Και για κάποια αστέρια που δεν ήταν γραφτό τους να πεθάνουν εκεί. (7/10)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)