Black Panther (2018) (3D)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας της Marvel, σε σκηνοθεσία Ράυαν Κούγκλερ, με τους Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νυόνγκ'ο, Ντανάι Γκουρίρα, Μάρτιν Φρήμαν, Ντάνιελ Καλούουγια, Λετίσια Ράιτ, Γουίνστον Ντιουκ, Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, Άντζελα Μπάσσετ, Φόρεστ Γουίτακερ, Άντυ Σέρκις. 

Μετά τον θάνατο του πατέρα του και βασιλιά της Γουακάντα, ο Τι'Τσάλλα είναι πλέον ο νέος βασιλιάς αυτής της αφρικανικής χώραςη οποία ζει κυριολεκτικά κρυμμένη από τον κόσμο που αγνοεί τον πλούτο και τα τεχνολογικά της επιτεύγματα. Ευλογημένη από τα ατελείωτα σχεδόν κοιτάσματα βιμπρανίου, ενός μετάλλου με εξαιρετικές ιδιότητες, η Γουακάντα γίνεται τώρα στόχος ενός διακινητή όπλων, του Οδυσσέα Κλω που θέλει να κλέψει την τεχνολογία και να την πουλήσει σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες ή τρομοκρατικές ομάδες. Με κάποια μυστικά από το παρελθόν να περιπλέκουν την κατάσταση, ο Τι'Τσάλα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη χώρα του σε απομόνωση ή αν θα κάνει το μεγάλο βήμα προς το αύριο.

Ένα all star black cast και ένας σκηνοθέτης με μόλις δύο μεγάλου μήκους ταινίες στο ενεργητικό του ("Κριντ, η γέννηση ενός θρύλου" και "Μια στάση πριν το τέλος") δίνουν κινηματογραφική ζωή σε έναν ενδεχομένως λιγότερο διάσημο υπερήρωα της Marvel, παρά την ουσιαστική του παρουσία στην ιστορία των κόμικ. Ο μαύρος Πάνθηρας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα περιοδικά της εταιρείας το 1966 ως ο πρώτος μαύρος ήρωας με αφρικανική καταγωγή. Μολονότι ήταν σαφές πως η Marvel αποφάσισε να τον εισαγάγει στο σύμπαν της με στόχο να απευθυνθεί σε αφροαμερικανούς αναγνώστες και να διευρύνει τη βάση της, ουδείς μπορεί να της αρνηθεί το μεγάλο βήμα που έκανε τότε, δεδομένων των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα. Δεν έχετε παρά να αναλογιστείτε την ταυτόχρονη σχεδόν εμφάνισή του με το ριζοσπαστικό κόμμα των Μαύρων Πανθήρων τον Οκτώβριο του 1966, για να συμπεράνετε πόσο επικίνδυνο φάνταζε τότε το εγχείρημα. Ο Μαύρος Πάνθηρας, με πολλά σκαμπανεβάσματα στις εκδόσεις του και στην κυκλοφορία του, φιλοξενούσε πάντα στις ιστορίες του μια πολιτική χροιά (με την ευρύτερη έννοια του όρου), η οποία κορυφωνόταν ανάλογα με τις συνθήκες της εκάστοτε εποχής. 

Τον ίδιο πολιτικό χαρακτήρα διατηρεί -προς τιμήν της- και η ταινία και μάλιστα υπό το πρίσμα πολλών διαφορετικών παραμέτρων. Κατ' αρχάς το ίδιο το καστ είναι από μόνο του black power, καθώς φιλοξενεί τα πιο δυνατά και ανερχόμενα ονόματα των μαύρων ηθοποιών του αμερικανικού σινεμά. Από τους κλασσικούς Άντζελα Μπάσσετ και Φόρεστ Γουίτακερ, στην οσκαρική Λουπίτα Νυόνγκ'ο και από την αποκάλυψη Ντάνιελ Καλούουγια ("Τρέξε!") στον ταχύτατα ανερχόμενο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν (θα γίνει αστέρι αυτό το αγόρι, να μου το θυμηθείτε), η ταινία συγκεντρώνει την αφρόκρεμα, στην οποία προσθέτει τόσο τη "φάτσα" Ντανάι Γκουρίρα (του "The Walking Dead"), τον επίσης ανερχόμενο και ταλαντούχο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν ("This is us") και φυσικά τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν στον πρώτο ρόλο (αυτός ήθελε ακόμα λίγη δουλίτσα). Την ίδια στιγμή, πέραν του προφανώς φυλετικού θέματος που προκύπτει, η ταινία σχολιάζει (διακριτικά μεν, αλλά αρκεί η στοιχειώδης εξυπνάδα για να το εντοπίσεις) ιερούς πολέμους και διεθνή τρομοκρατία στο όνομα ενός αγίου σκοπού, ενώ κύριο θέμα είναι τα ανοιχτά ή κλειστά σύνορα μιας χώρας έναντι μεταναστών ή ανταλλαγής γνώσης και πλούτου.

Με τον Μαύρο Πάνθηρα, η Marvel όχι μόνο γυρίζει την πιο πολιτική ταινία της, αλλά και μία από τις πλέον ώριμες. Χωρίς το άγχος του χιούμορ για να πιάσουμε νεαρότερα κοινά, στήνει μια άρτια δομημένη περιπέτεια, με καλογυρισμένες σκηνές δράσεις που εναλλάσσονται αρμονικά με όλες τις απαραίτητες ανάσες που μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε χαρακτήρες, ιστορία και καταστάσεις. Μοναδική μου ένσταση τα CGI εφφέ που σε κάποιες σκηνές βγάζουν μάτι και η μέτρια μετατροπή σε 3D που ουσιαστικά δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στο θέαμα. Εντυπωσιακά τα σκηνικά και η ευρύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, όπως και η εξαιρετική μουσική του Λούντβιχ Γκέρανσον. (7/10)

Υ.Γ. Καθώς φαίνεται, οι 4 Φανταστικοί δεν πρόκειται ποτέ να στεριώσουν κινηματογραφικά ούτε να σταυρώσουν μόνιμο καστ. Ειδικά ο Ανθρώπινος Πυρσός πρέπει να έχει φάει φάσκελο. Ο Κρις Έβανς των πρώτων δύο ταινιών είναι πλέον ο Κάπταιν Αμέρικα ενώ ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν της πιο πρόσφατης έγινε ο Killmonger στον Μαύρο Πάνθηρα. O Μάικλ Μπ. Τζόρνταν δε είναι ο πρωταγωνιστής σε όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη του Μαύρου Πάνθηρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)