Μια 'βδομάδα στον Παράδεισο (1964) (Α/Μ)

(φωτογραφία από το το Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό Αρχείο)

Κωμική ηθογραφία της Ανζερβός, σε σκηνοθεσία Ίωνα Νταϊφά, με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίρκα Καλατζοπούλου, Κώστα Καρρά, Μάρω Στεφανίδου, Γιώργο Δάνη, Γιάννη Φέρμη, Βασίλη Αυλωνίτη. 

Ένας απένταρος αλλά καλόψυχος άνδρας που ζει σε μια αποθήκη, προσφέρει καταφύγιο σε μια κοπέλα που το έσκασε από τον γάμο της, καθώς δεν ήθελε να παντρευτεί τον πλούσιο γαμπρό που της προξένευε η μητέρα της. Τώρα, ο Αρίστος πρέπει να υποδυθεί έναν πάμπλουτο ομογενή από την Αμερική που υποτίθεται πως είναι θείος του αγαπημένου της Λένας, ώστε η μητέρα της να εντυπωσιαστεί από τη δήθεν περιουσία και να δώσει τη  συγκατάθεσή της. Μόνο που η τύχη φέρνει τον πραγματικό ελληνοαμερικανό στον δρόμο τους.

Σαφέστατα εκτός του γενικότερου κλίματος της εποχής, η ταινία καταφέρνει να διαφοροποιηθεί, φέροντας πάντοτε τη σφραγίδα και το αφηγηματικό ύφος της εταιρείας Ανζερβός. Η φιγούρα του περιπλανώμενου "κλοσάρ" Αρίστου περιγράφεται με γοητεία και συναίσθημα, την ίδια στιγμή που η περιγραφή της μεγαλοπιασμένης αστικής οικογένειας που εντυπωσιάζεται από τα λεφτά του ομογενή επιχειρηματία που διέπρεψε με τα ξενοδοχεία του στο Αμέρικα, περιγράφεται με έναν κάποιο ρεαλισμό, σχολιάζοντας το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Είναι το σενάριο, όμως, που μπάζει νερά, με τις όποιες καλές ιδέες να μην αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα μία ιστορία που τραβιέται από τα μαλλιά για να βγει η διάρκεια της ταινίας. Ιδιαίτερα χαριτωμένοι οι ανορθόγραφοι -γραμμένοι στο χέρι- τίτλοι της ταινίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)