Mary Poppins (1964)



Ελληνικός τίτλος: Μαίρη Πόππινς

Μιούζικαλ της Disney, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στήβενσον, με τους Τζούλι Άντριους, Ντικ Βαν Ντάυκ, Ντέηβιντ Τόμλινσον, Γκλύνις Τζωνς, Κάρεν Ντότρις, Μάθιου Γκάρμπερ. 

Στην Οδό Κερασιάς, στο Εδουαρδιανό Λονδίνο, κάπου στα 1910, ακόμα μία γκουβερνάντα παραιτείται από το σπιτικό των Μπανκς. Τα δύο παιδιά της οικογένειας, η Τζέην και ο Μάικλ, έκαναν τη ζωή πατίνι και σε αυτή τη γυναίκα που προσπάθησε να τους επιβάλλει την τάξη και τους καλούς τρόπους. Ατίθασα και ζωηρά τα δύο αδέλφια, περιμένουν πώς και πώς την επόμενη που θα αναλάβει τη θέση ώστε να μπορέσουν να την περιποιηθούν καταλλήλως, όμως, ξαφνικά, ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση, και στο κατώφλι τους προσγειώνεται η Μαίρη Πόππινς. Νέα, όμορφη, χαμογελαστή και με συμπεριφορά που σε τίποτα δεν θυμίζει τις ξινές γεροντοκόρες που είχαν προηγηθεί, η νέα γκουβερνάντα γίνεται σιγά-σιγά φίλη των παιδιών, χρησιμοποιώντας και κανα-δύο μαγικά που βγάζει από την τσάντα της. 

Η ταινία βασίστηκε στο πρώτο βιβλίο της σειράς ιστοριών της Μαίρη Πόππινς, κι όπως λέγεται ήταν οι κόρες του Γουώλτ Ντίσνεϋ που το είχαν ερωτευθεί, με αποτέλεσμα εκείνος να ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των δικαιωμάτων από το 1938. Όμως, η συγγραφέας των βιβλίων, η βρετανίδα Π. Λ. Τράβερς, ήταν ανένδοτη, καθώς θεωρούσε πως η κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων της θα τα αδικούσε, την ίδια στιγμή που θεωρούσε τον ίδιο τον Ντίσνεϋ ως δημιουργό κινουμένων σχεδίων, άρα όχι ικανό για μια σοβαρή ταινία. Η πίεση που άσκησε ο Ντίσνεϋ στην Τράβερς κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια για να γίνει τελικά το δικό του το 1961. Όπως περιγράφεται και στην ταινία "Η μαγική ομπρέλα" του 2013, η συγγραφέας επέβλεπε τα γυρίσματα, διαφωνούσε με τη χρήση μουσικής και κινουμένων σχεδίων και παρά την αρχική συμφωνία της, δεν επέτρεψε ποτέ ξανά τη μεταφορά στο σινεμά των υπολοίπων βιβλίων της σειράς.

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες με κοινό και κριτικούς να λένε μόνο τα καλύτερα, ενώ απέσπασε 13 υποψηφιότητες Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τις 5: Α' Γυναικείου, Μοντάζ, Μουσικής, Εφφέ και Τραγουδιού. Υπήρξε η πρώτη και η μοναδική ταινία του Γουώλτ Ντίσνεϋ που διεκδίκησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, για όλη του τη ζωή. 

Πρόκειται για εξαιρετική ταινία και μεγαλειώδη παραγωγή, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στα στούντιο του Γουώλτ Ντίσνεϋ στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές της εποχής στα οπτικά εφφέ. Ο συνδυασμός μουσικής-τραγουδιών-κινουμένων σχεδίων και ηθοποιών για την αφήγηση αυτής της μαγικής ιστορίας δεν γερνά ποτέ, με αποτέλεσμα η ταινία να δείχνει φρέσκια όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μιούζικαλ κατ' ουσίαν, με τα τραγούδια να εξυπηρετούν την αφήγηση και να γίνονται ένα με τον κεντρικό καμβά της ιστορίας, η "Μαίρη Πόππινς" είναι αιώνιος παράδεισος για τους μικρούς θεατές, την ίδια στιγμή που λειτουργεί στο σύνολό της και για τους ενήλικες. Άλλωστε, ως η επιτομή αυτού που αποκαλούμε "οικογενειακή ψυχαγωγία", το κοινό της ταινίας αλλάζει διαρκώς μέσα στα χρόνια, μαζί τις γενιές, αφού οι σημερινοί ενήλικες είναι οι κάποτε μικροί θεατές, που σήμερα τη βλέπουν μαζί με τα δικά τους παιδιά. Κι αυτό αέναο ταξίδι θα κρατάει την γκουβερνάντα που την έφερε ο άνεμος πάντοτε ολοζώντανη και πάντοτε νέα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)